Nappal hőmérsékleti rekord dőlhet, este zivatarokkal érkezik a hidegfront (Időkép.hu)

Helyenként 28-31 fok lehet szombaton, majd este hidegfront jön. Heves zivatarok is kialakulhatnak – az Időkép előrejelzése szerint.


Egy napra visszatér a nyári idő. A nyugat felől közeledő hidegfront előterében erőteljes délies áramlással érkezik a meleg levegő. Délután a hőmérséklet 24 és 31 fok között tetőzhet, így az 1985-ben, Mohácson mért 30,1 fokos napi melegrekord megdőlésére is nagy esély mutatkozik.

Az ősz azonban mennydörgéssel, villámlással tér vissza az esti órákban. A szokatlan meleg ugyanis többlet energiát jelent az ilyenkor már egyre kevésbé jellemző zivatarok számára, így a Nyugat-Dunántúlon és délnyugaton nagy eséllyel alakulhatnak ki heves zivatarok este, késő este, melyek zivatarlánccá szerveződhetnek a front vonala mentén. A jelentős szélnyírás és a magasban fújó erős futóáramlás szupercellák kialakulását is támogatja. A heves zivatarokat felhőszakadás, viharos szél, helyenként jégeső kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyékre adott ki másodfokú figyelmeztetést- írja az Időkép.hu.

A további részletek itt megtekinthetők.