Napirendre veszik a jet skik szabályozását (Magyar Idők)

A Magyar Vitorlásszövetség októberi elnökségi ülése után a Balaton Fejlesztési Tanács  is úgy döntött: indokolt áttekinteni az elektromos hajók idén nyáron megjelent új generációja, a jet skik balatoni használatával kapcsolatos jogszabályokat – tudta meg a Magyar Idők.

A tanács elé került jelentés szerint e járműveket zajszintjük, nagy sebességük, rutintalan használatuk, felügyelhetetlen közlekedésük és területi korlátlanságuk miatt többen kiemelkedő veszélyforrásnak tekintik. Ezért a jet skik elterjedése számos következménnyel járna, ahogy a jelentés fogalmaz: a Balaton tipikus használati és létfor­máit bizonyára alaposan átrendeznék. A BFT felkérte a közbiztonsági testületét, hogy tekintse át az elektromos vízi eszközökre vonatkozó jelenlegi szabályozást, és ha indokolt, tegyen javaslatot a módosítások kezdeményezésére.

Szabályozni kell darabszámban és más feltételekben is a Balaton vízfelületén a nagy teljesítményű, siklótestű hajók használatát. Kivételt csak a mentési, vízügyi, rendészeti feladatok ellátására, továbbá versenyek és sportprogramok biztosítására, lebonyolítására használt eszközök szabályozása jelenthet – áll abban az állásfoglalásban, amelyet az MVSZ vezetői fogadtak el.

Ezt annak kapcsán közölték, hogy egy hazai cég korábban bejelentette, hogy a Balatonon is használható elektromos jet skik gyártásába kezd. A hírre a helyi lakosok, a turisták nagy része és a „ szelíd” vízi sportok kedvelői aggodalmuknak adtak hangot, holott a szakértők egyetértenek abban, hogy a balatoni idegenforgalom megújulásában fontos szerepe van az elektromos hajtás terjedésének.

– Mindennél többet mond, hogy az állásfoglalást ellenszavazat nélkül fogadta el a testület – jegyezte meg a Magyar Időknek Kollár Lajos, a MVSZ elnöke.