Naperőmű épülhet a tapolcai művelődési központ tetején (tapolcaimedia.hu)

47.5 millió forintból egy kisebb naperőmű épülhet, továbbá mérési pontokkal segítik Tapolca 16 önkormányzati helyszínén az energia optimális felhasznását – tájékoztatta a sajtó képviselőit Puskás Ákos alpolgármester, amiről a tapolcamedia.hu számolt be.

 

Konzorciumban Ajka, Tapolca, Balatonfüred és Várpalota  januárban nyújtott be pályázatot a  TOP Plusz pályázat keretében meghirdetett úgynevezett “okos város” projektre.  A konkrét cél az önkormányzati épületek energiahatékonyságának növelése volt.

– Az Ajka vezette konzorcium jól pályázott, támogatói döntés született, reményeink szerint hamarosan a támogatói szerződés megkötése következik- tájékoztatott az alpolgármester.

Puskás Ákos elmondta, az elnyert pénzből 16 önkormányzati tulajdonú helyszínen helyeznek el olyan mérési pontokat, amelyek a villamos energia hatékony felhasználását, optimalizálását segítik elő az érintett épületekben.

– Az okos mérési pontok által szolgáltatott információk és egy szoftver lehetővé teszik, hogy irányíthatóvá váljon mikor és mennyi energia fogy a mérési helyeken – tette hozzá. A projekt központi elemeként a Tamási Áron Művelődési Központ tetején egy kisebb naperőmű épül, amely villamos áram termelésével segíti elő az okos város koncepció gyakorlati megvalósulását.