NABE: „most a balatoniak feladata lesz a Red Bull Air Race elleni tiltakozás”

A Nők a Balatonért (NABE) állásfoglalást tett közzé a Facebook oldalán, amelyből kiderül, hogy a Balaton egyik legrégebbi és legaktívabb civil szervezete szerint a budapesti lakosság után most a balatoniak feladata lesz a Red Bull Air Race elleni tiltakozás. Több kérdést is feltettek, amelyekre a hatóságoktól várnak sürgős választ. „Amíg ezek a válaszok nem ismertek, addig – az Alaptörvényre és más jogforrásokra alapozva – az egyetlen lehetséges jogkövető magatartás a légi parádé elleni tiltakozás” – fogalmaz az alább olvasható közlemény.

„ÁLLÁSFOGLALÁS

a balatoni Red Bull Air Race világbajnokságról

2010-ben nagy megkönnyebbüléssel vette tudomásul a főváros lakossága, hogy a sok kellemetlenséggel járó Red Bull légiparádét megszüntette az új kormány. A rendezvény ugyanis jelentős zaj- és légszennyezéssel, valamint balesetveszéllyel jár, így különösen aggályos a megrendezése Budapest felett. A zöld ombudsman állásfoglalása szerint: „A Red Bull Air Race repülőrendezvény által jelentett környezeti terhelések következtében a rendezvény a belvárosban, ilyen sűrűn beépített lakott területen való megtartása az egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze”.

A budapesti Red Bull rendezvények 2011-től azután folytatódtak, csakúgy, mint a lakosság kitartó tiltakozása ellene. Idénre érték el, hogy Budapesten már nem lesz több légiparádé. Zamárdi fogadta be. Így a rendezvény elleni tiltakozás ezentúl a balatoniak feladata lesz.

Mielőtt tiltakoznánk, próbáljunk meg választ találni a kérdésre: Örüljünk a rendezvénynek, vagytegyünk ellene? A tisztánlátáshoz tudni kell, milyen érvek szólnak a rendezvény mellett és ellen.Mellette szól a bevétel, ami Zamárdi önkormányzatáé és a helyi szálláskiadóké lesz. Továbbá „180 országban 300 millióan nézik a légi verseny közvetítését, ami az országimázs szempont-jából felbecsülhetetlen értékű ” – állítják a rendezők.

Ellene szól, hogy nagy zaj lesz. És nemcsak Zamárdiban, mert ott nincs repülőtér. A gépeknek valahonnan föl kell szállnia, és oda vissza is térnie. Zaj nemcsak a verseny időtartamában lesz, hanem előtte is napokig, amikor a versenyzők edzenek. Mit gondolnak erről az érintett balatoni települések lakói, akik a zajon kívül nem kapnak mást a rendezvénytől? Egyáltalán, mely települések lesznek érintettek?

Biztosan szennyeződik a levegő és vele a Balaton. Milyen mértékben? Ellentétben a Dunával, a tóba jutó szennyeződés természetes úton nem távozik el. Ki fog gondoskodni a Balaton megtisztításáról a verseny után?

A feltett kérdésekre a hatóságoktól várjuk a sürgős választ. Amíg ezek a válaszok nem ismertek, addig – az Alaptörvényre és más jogforrásokra alapozva – az egyetlen lehetséges jogkövető magatartás a légi parádé elleni tiltakozás.

A nagyszámú magyar és nemzetközi előírás közül elegendő a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 13-i ítéletére hivatkozni. Ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezés-sel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők. Vagyis se a bevétel, se az országimázs növelése nem érv a környe-zeti veszélyeztetés ellenében.

A Nők a Balatonért Egyesület – a Balaton védelmében és a turizmus érdekében – felelős magatartást vár a rendezőktől és a hatóságoktól. Nem mindegy, hogy milyen hír kapcsán kerül a Balaton a nemzetközi médiába: egyáltalán nem biztos, hogy a repülés, vagy egy nemzetközi élénkítőszer márkájának a híre hiányzik a Balatonnak. Sokkal fontosabb a magas színvonalú vendéglátás, az ápolt kulturális emlékek, a jól karban tartott közterületek, a kevesebb zaj- és légszennyezés, az itt élők kulturált, barátságos magatartása. A helyiek, köztük a NABE, ezért dolgoznak már évtizedek óta. Azt szeretnénk, ha a Balaton „családi paradicsom” maradhatna.

Csopak, 2019. március 20.                                                                    Nők a Balatonért Egyesület”