Mutatványos berendezéseket ellenőriz a Veszprém Megyei Kormányhivatal

A gyermekek biztonsága érdekében ellenőrzi a kalandparkok, strandok, vidámparkok berendezéseit a Veszprém Megyei Kormányhivatal.  A vizsgálat során az előírt dokumentációk – például megfelelőségi tanúsítvány, üzemeltetési napló – meglétét, tartalmi megfelelőségét, érvényességét, valamint a berendezésen kötelezően feltüntetendő jelölések meglétét vizsgálja.  A hatóság nem minősíti az eszközöket, erre más intézmények jogosultak – áll a kormányhivatal sajtóközleményében

A tavaszi-nyári időszakban fokozottan ellenőrzik a strandok, aquaparkok, utazó vidámparkok, kalandparkok, nyári táborok felszereléséhez tartozó vízibicikliket, trambulinokat, drótkötélpályákat, egyéb szórakoztató eszközöket – összefoglaló nevükön mutatványos berendezéseket – a Veszprém Megyei Kormányhivatal szakemberei. Az ellenőrzések célja a berendezéseket használók – különösképpen a gyerekek – biztonságának megóvása, a balesetek megelőzése.

Az ellenőrzések előtt – a hivatal szolgáltató szemléletét erősítve – a fogyasztóvédelmi hatóság tájékoztatót tartott a kalandpark, strandok, aquaparkok, utazó vidámparkok és nyári táboroztatók üzemeltetői részére ezeknek az eszközöknek a jogszabályszerű üzemeltetéséről, az ellenőrzés szempontjairól. A fórumra Veszprém, Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyéből is érkeztek üzemeltetők. A Veszprém Megyei Kormányhivatal szakemberei a jogszabályi előírások ismertetésén túl a mutatványos berendezéseket üzemeltető vállalkozók, vállalkozások kérdéseire is válaszoltak.

A legtöbb problémát a tavaly a mutatványos berendezések szempontjából először vizsgált nyári táborokban tapasztaltak a Veszprém megyei szakemberek: itt minden esetben érvényes megfelelőségi tanúsítvány hiányában üzemeltették az ugráló asztalokat, gumiasztalokat, légvárakat, amelyek üzemeltetését emiatt a hatóság megtiltotta.