Munkaerőhiány a vendéglátásban: a szakácsok többsége a Balatont választja (Hello Vidék)

Sokan magától értetődőként kezelik, hogy azért van munkaerőhiány, mert a szakemberek elvándorolnak az országból. Ez nem minden esetben igaz ami a vendéglátós szakmákat – szakács, pincér, pultos – illeti. A tapasztalatok szerint a hiány oka elsősorban a turisztikai szakmák becsületének elvesztése, mivel ezek a szakmák nem tartoznak a legnépszerűbb pályaválasztási célok közé.

Vannak olyanok a fiatalabb munkavállalók között vannak, akik tapasztalataikhoz képest túlzott elvárásokkal vágnak bele az álláskeresésbe, és egyre több vendéglős panaszkodik arra, hogy a kezdő szakácsok között egyre több olyannal találkoznak, akik alapételeket sem tudnak elkészíteni, írja a Bama.hu- ra hivatkozva a Hello Vidék.

Tomori Richárd, az egyik pécsi étteremben dolgozó szakács, beszélt a lapnak arról, ő hogyan látja a kialakult helyzetet.

– Már mintegy tíz éve vagyok a szakmában, és azt látom magam körül, hogy igen nagy problémát jelent a vendéglátást érintő munkaerőhiány. Sokan inkább elmennek a Balatonra végigrobotolni egy szezont, közel 1 millió forintért havonta, majd hosszasan pihennek otthon. Ilyenkor persze mindenki irigyli őket, mennyi pénzt kerestek, most meg mindenre ráérnek, barátokkal kávéznak, vásárolgatnak, kikapcsolódnak. A másik oldalát viszont sokszor elfelejtik, a napi robotolást hétvége nélkül, az ünnepnapokat család nélkül. A fiatal korosztály szegényes tudása is nagy problémát jelent, ugyanis olyan hagyományos ételeket sem tudnak elkészíteni, mint a krumplipaprikás vagy főzelék. Mintha átugrották volna a lépcsőfokokat, így mindenki rögtön fine dining vonal felé szeretne orientálódni – mondta el Tomori Richárd.