Múltidéző plakátokból tartanak kiállítást Fonyódon (sonline.hu)

Közel száz plakát mesél a legalább fél évszázaddal ezelőtti Balaton kulturális életéről, rendezvényeiről. Bata Lőrinc hagyatékát mutatták be a közelmúltban a fonyódi művelődési központban.

Az 1950-es évek közepén nyitotta meg kapuit olvasói előtt a fonyódi könyvtár. Itt dolgozott Bata Lőrinc, akinek eredeti szakmája pék volt, de később elsajátította a könyvtáros szakma alapjait. Rendszeresen gyűjtötte a fákon, kerítéseken, kirakatokban, hirdetőoszlopokon kitett plakátokat. Halála után örököse, unokahúga a padláson találta meg dobozokban a gyűjteményét.

Bata Márta úgy döntött, hogy a városi könyvtárnak adja a több száz plakátot, amelyek közül csaknem százat választottunk ki – mondta el a sonline.hu-nak  Varga István, a hagyaték feldolgozója, a fonyódi kulturális intézmények vezetője. Hozzátette: Bata Lőrinc szinte kivétel nélkül minden hirdetményre felírta monogramját és a gyűjtés időpontját napra pontosan.

Így biztosan tudjuk, hogy a plakátok az 50-es, 60-as, 70-es évekből származnak több balatoni településről, például a fonyódi labdarúgó-mérkőzésről, vagy Hofi-estről, de a Halló, itt Balaton! rendezvénysorozat fellépőit is elolvashatjuk a hirdetményen – jegyezte meg Varga István. Hozzátette: a műkedvelő gimnazisták Kőszívű ember fiainak előadását beharangozó plakát is megtalálható a gyűjteményben, és azt is megtudhatjuk, hogy az első sorokba a legdrágább jegy 12 forintba került.

A fonyódi ásványvíz fogyasztását népszerűsítő plakát mellett Omega-, Neoton-koncertről is olvashatunk, de több kihajtható településismertető prospektust is láthatunk a tárlaton. Sok plakátot kézzel rajzoltak, írtak, amelyekből mindössze egy-egy darabot készítettek.

Ezen látszódik, hogy egy képzett kirakatrendező alkotta meg, a betűkön látszik, hogy abban jól elsajátította a szépírást és filccel, festékkel vitték fel a betűket – mutatta a gyűjtemény egyik különleges darabját az igazgató. A könyvtáros szemével is érdekes lehet az 1957. szeptember 15-ei plakát.

Akkor tartottak Fonyódon egy irodalmi estet, amelyen neves költők, mint például Takáts Gyula is részt vett és erről az eseményről készült öt fénykép fennmaradt a könyvtár gyűjteményében. Az akkori igazgató a Somogyi Néplapban egy jó hangulatú beszámolót írt róla – mesélte Varga István.

A kiállítás a fonyódi művelődési központban látható hétköznapokon kilenctől öt óráig, szombaton kilenc órától egy óráig május végéig, de a nagy sikerre való tekintettel tervezik, hogy júniusban is megnézhetik az érdeklődők.