MTI – Harminc komolyzenei hangversennyel folytatódik a vízparti koncertsorozat

A Velencei-tó után Balaton-parti koncertekkel folytatódik a Klassz a pART-on! elnevezésű nyáresti programsorozat, az augusztus végéig tartó komolyzenei rendezvénysorozat zárókoncertjét a Várkert Bazárban tartják majd.

Az ingyenes fesztiválon többek között Mozart- és Beethoven művei csendülnek fel – mondta el É. Szabó Márta, a Klassz a pARTon sorozat producere, a Cimbora Alapítvány elnöke a rendezvény keddi, balatonfüredi sajtótájékoztatóján.

É. Szabó Márta felidézte: a rendezvénysorozat tavaly indult 15 koncerttel.A balatonfüredi Gyógy-téren zajló programokon Érdi Tamás zongoraművész zenész barátai adnak koncertet, megcélozva a legfiatalabbakat és az idősebb korosztályt is. Fellép mások mellett a Kelemen Kvartett, az Accord Quartet, a Corridor Quartet, az Eckhardt Kvartett és az Ewald Rézfúvós Együttes – mondta a producer.     Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy bár számos fesztivál helyszíne a Balaton partja, a komolyzene eddig hiányzott a kínálatból.  Hozzátette: a tavalyi évben 27,5 millió forinttal támogatta a programsorozatot a Miniszterelnökség, idén pedig 30 millió forinttal járul hozzá.

A fesztiválon minden korosztály megtalálja az igényes zenei kínálatot, a fiatal zenészek számára bemutatkozási lehetőséget teremt és felébresztheti a zenélés iráni vágyat – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.     Érdi Tamás zongoraművész úgy fogalmazott, hogy szeretne példát mutatni a sorstársainak, hogy van remény a legnehezebb helyzetekben is talpra állni.  Gulyás Dénes operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója szerint a fesztivál jó alkalmat teremt arra, hogy a zenével játékos formában is találkozzon a hallgatóság.  Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány képviselője felidézte, hogy az alapítvány létrehozása óta eltelt 10 esztendő alatt 4 ezer tehetséges fiatalt támogattak mintegy félmilliárd forintból.

A fesztiválon fellép mások mellett Csordás Klára operaénekes, Fenyő László csellóművész, Görög Enikő és Görög Noémi zongoraművészek.      A hangversenyeknek Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Tihany, Keszthely, Balatonfüred, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Paloznak, Csopak, Szigliget, Esztergom, Alsóörs, Tapolca, a zárókoncertnek, augusztus 28-án a Várkert Bazár ad otthont.

(MTI)

(12:23)