MTI – A turisztikai ügynökség szerint a Balatonra szánt fejlesztési pénz megmarad

Meglepte a balatoniakat a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendelet, miszerint a kormány visszavonta a kiemelt üdülőkörzet 300 milliárd forintos 2020-ig történő fejlesztéséről szóló határozatát. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI érdeklődésére közölte: a rendelet a turizmusfejlesztésre felhasználható uniós források összehangolását szolgálja., a Balaton fejlesztésére biztosított pénzt koncentráltan a turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni a kabinet.

Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, meglepte az új kormányhatározat. Érthetetlen számára, mert a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásával indokolták, miközben a balatoni programnak csak egy kisebb része turisztikai jellegű.
Hangsúlyozta: reméli, hogy a döntés végül nem jelent majd forráselvonást az üdülőrégiótól a tavalyi határozathoz képest, csak a MTÜ létrehozását követő pénzforrás átcsoportosításáról van szó. Hozzátette: ha az elfogadott térségi beruházások elmaradnak, az hosszú távon visszavetheti a kiemelt turisztikai régió fejlődését.
Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint az új kormányhatározatból az derül ki, hogy az összes operatív programot felül kell vizsgálni turisztikai szempontból. Hangsúlyozta: a balatoni program az egyetlen, ami komplex, több ágazatot is érintő fejlesztésekről szól. A tavaly elfogadott, több mint 300 milliárd forintos fejlesztésről szóló program mintegy 10 százaléka szól közvetlen turisztikai fejlesztésről. A program végrehajtása hónapok óta tart, 240-250 milliárd forintnyi forrást már lekötöttek az éves fejlesztési keretekben, és a folyamatban lévő pályázatokban – fejtette ki. “Bízom abban, hogy az MTÜ ígéretének megfelelően, augusztus-szeptember folyamán újabb határozat születik a balatoni fejlesztésekről, és az nem jelent majd forrásvesztést az régió számára a korábbi határozathoz képest” – fogalmazott.
Az MTÜ az MTI érdeklődésére pénteken közölte: a kormány célja, hogy “magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust”, ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztésre felhasználható uniós források összehangolásáról.
Aláhúzták: a kormány álláspontja szerint a turizmus teljesítménye tovább növelhető tudatosabb és szervezettebb állami szerepvállalással, és a turisztikai fejlesztésekre fordítható források összehangolásával. Így turizmus a jelenlegi 10 százaléknál nagyobb arányban járulhat hozzá a magyar GDP-hez és még több munkahelyet teremthet.
A közlemény emlékeztet: a kormány döntésének megfelelően egy kézbe került az ágazat irányítása, amit a szakma 25 éve követel. A kormány turisztikai kormánybiztost is kinevezett, a Magyar Turizmus Zrt. átalakításával és megerősítésével létrejött az MTÜ, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe kerültek. A döntéssel a kormány üzenete az, hogy az ágazat komoly fejlesztéseket és beruházásokat igényel, éppen ezért most a turizmusfejlesztési célokra felhasználható európai uniós források összehangolásáról is döntés született. A kabinet ezzel megerősítette a turisztikai kormánybiztos és Magyar Turisztikai Ügynökség szerepét.
Közölték: összegzik, és a kormánybiztos valamint az MTÜ vezérigazgatója elé terjesztik a turisztikai fejlesztések, pályázatok, források, közbeszerzések jelenlegi helyzetét.

(17:32)