Mráz Ágoston Sámuel: Nagy igény lett volna társadalmi egyeztetésre (24.hu)

Balatonboglár 430 millió forint támogatást kapott hat strandjának fejlesztésére. Az egyik érintett szakasz a Jankovich-telepi strand környezete, ahová az önkormányzat a többi között 25 lámpát telepítene. Leginkább ez zavarja a telepen lakókat, akiknek azt sikerült elérniük, hogy homokos partszakasz és vízi játszótér ne legyen – a lámpatestekhez viszont ragaszkodik az önkormányzat.

Egy május 4-ei lakossági fórumon, amelyről a YouTube-ra feltöltött videó is készült, komoly vita alakult ki Mészáros Miklós fideszes polgármester és a Jankovich-telep lakói között a strandfejlesztésről. A polgármester elmondta, hogy 20 méterenként egy méter magas lámpákat telepítenek, amelyek nem zavarnak senkit, és a part menti platánfák sem sérülnek a kivitelezés során. Azt is megjegyezte, hogy a pályázat beadására mindössze két hét állt a város rendelkezésére, és a kivitelezésre adott határidő is szűkös, június végére el kell készülniük a beruházásoknak.

A Jankovich-telep Üdülő Egyesület képviseletében Mráz Ágoston Sámuel, a Fidesz-közeli Nézőpont Csoport vezetője szólalt fel.

Egy dolognak örülünk, hogy van ez a fórum. De sok dolognak nem örülünk. (…) Nagyon nagy igény lett volna a társadalmi párbeszédre. (…) Az egy abszurditás, hogy a pályázat beadásra került párbeszéd nélkül, kiírták és lezárták a közbeszerzést, és utána kerül sor párbeszédre, amikor láthatja, hogy nagyon sok ember fel van háborodva. Nem igaz az, hogy ne lehetett volna előbb párbeszédet folytatni, amikor még módosítani lehetett volna a részleteket – mondta a politológus.

Mráz hangsúlyozta, hogy nem akarják kisajátítani a Balatont a Jankovich-telepen élők, és nem is fejlesztésellenesek, de a lámpa ügyében nem tudnak kompromisszumkat kötni. Arra kérte a fideszes polgármestert, hogy ne a szabadstrandi részre, hanem a bevezető utakra épüljön lámpa.

Védettség élvez a strand, és furcsa, hogy társadalmi párbeszéd nélkül, és az ott élők kifejezett kérése ellenére lámpákat akarnak telepíteni ide – mondta.

A teljes cikk itt elolvasható.