Money.hu: befagytak az ingatlanárak a Balatonnál (likebalaton.hu)

Stagnálnak a balatoni ingatlanok négyzetméterárai. Az idén májusi árak közel azonosak, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Az ingatlanok kínálata azonban harmadával nőtt az előző évhez képest – áll a money.hu elemzésében.

 

A négyzetméterárak változatos képet mutatnak. A parti ingatlanoknál idén is mélyen a zsebbe kell nyúlni. A felkapott településeken, mint Balatonfüred, Tihany, Siófok és Zamárdi, továbbra is 1,1-1,6 millió forint az átlagos négyzetméterár – írja a likebalaton.hu.

Idén májusban ehhez a körhöz csatlakozott Felsőörs, ahol közel a duplájára, 956 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak. Balatonakalin pedig 32 százalékos a drágulás, azaz négyzetméterenként több mint 1,1 millió forintot kell fizetni. Hegymagason közel a felére, 46 százalékkal, Szentantalfán 41 százalékkal, Lesencetomajon pedig 15 százalékkal csökkentek az ingatlanárak. Ezt azt mutatja, hogy a tótól távolabb megfizethetőbbek a nyaralók.

Kedvező alkupozíciók alakultak ki, különösen az északi part kevésbé ismert településein. Ezzel együtt a déli parton, a tótól kicsit távolabb eső területeken is egyre több megfizethető ingatlan található – nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
Siójuton 437 ezerről 315 ezer, Kerekin 575 ezerről 349 ezer, Balatonújlakon pedig 428 ezerről 384 ezer forintra csökkentek a négyzetméterárak, ami átlagosan közel 38 százalékos esést jelent.

Az északi parton eladó ingatlanok száma közel 23 százalékkal, a déli parton pedig több mint 10 százalékkal emelkedett. A nyaralók vásárlása piaci kamatozású lakáshitellel finanszírozható, a támogatott hitelek nem használhatók fel erre a célra. Vásárláskor kiemelten fontos szempont az ingatlan besorolása, mert a bankok kevésbé hitelezik a nyaraló besorolású ingatlanokat – emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.