Mit tanulhatunk a Balaton-felvidéktől? – Összegző kiadvány a régió sikeres közösségi gyakorlatairól és jövőképéről

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja a Balaton-felvidéki táj jövőjét szívükön viselők találkozását, együttműködésüket, hogy a közösségek és a táj kapcsolatát erősítő programokat szervezzenek, és átadják egymásnak a tapasztalatokat, a legjobb gyakorlatokat. A TÁJTÉKA program szervezői a VEB2023 EKF-nek ehhez a céljához csatlakoztak az elmúlt két évben, és ezt a munkájukat összegzi a november 10-én megjelenő “Egy régió eszköztára – Tanuljunk a Balaton-felvidéktől” című kötetük, amellyel a tanulságokat más régiók számára is szeretnék elérhetővé tenni. A kiadványt Veszprémben, az Intelligens Tájak Nemzetközi Konferencia programjában mutatják be a szerzők, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ munkatársai, akik egyúttal a konferencia szervezői is.

A kiadvánnyal céljuk az volt, hogy összegyűjtsék és szintetizálják a Balaton-felvidék örökségével és jövőjével foglalkozó TÁJTÉKA programjuk során szerzett tudást és tapasztalatot. A kötet szerkesztése során újra szemügyre vették azokat a folyamatokat és kezdeményezéseket, amelyek a Balaton-felvidéket ebben az időszakban formálták, és azt is megvizsgálták, hogy ezek a tapasztalatok és módszertanok hogyan építhetők be más, hasonló adottságokkal rendelkező régiók gyakorlatai közé.

A könyvben a térség autentikus, a régió jelenét és akár jövőjét is meghatározó szereplőivel készült interjúkat, a Balaton-felvidék jövőképének lehetséges irányait és azok beteljesítéséhez vagy éppen elkerüléséhez kapcsolódó gyakorlati tanácsokat és egy olyan eszköztárat ismerhetnek meg az olvasók, amely abban segíti a helyi közösségeket, hogy a helyi értékeken alapuló kezdeményezéseiket fenntarthatóbbá tegyék.

Az eszköztár a térségben megvalósult sikeres gyakorlatokon keresztül mutatja be, hogyan lehet feltérképezni és hasznosítani a helyi kulturális erőforrásokat, miképp kezdjünk hozzá a regionális identitás és helyi értékek körüli párbeszéd kialakításához, hogyan ösztönözzük a tudásmegosztást, miként tudjuk erősíteni a részvételiséget és együttműködést és hogyan tudjuk gazdagítani a környezeti nevelést.

A kiadvány hasznos lehet mindenki számára, aki a régióhoz kötődik, szeretné mélyebben megismerni a Balaton-felvidéket és annak gazdag kulturális-és közösségi kezdeményezéseit és lehetséges fejlődési útjait.

A könyvbemutató 2023. november 10-én 19:30-kor kezdődik Veszprémben, az ActiCity Tánc és Mozgásművészeti Központban, ahol november 9-11. között a KÉK – Kortárs Építészeti Központ a PAD Alapítvánnyal együttműködve régiófejlesztéssel kapcsolatos háromnapos konferenciát szervez a VEB2023 program keretében, annak egyik záróeseményeként.

A könyvről szóló szakmai beszélgetést ezúttal is rövid, pörgős Pecha Kucha előadások követik. Ezúttal nézőpontot váltva más régiók jó gyakorlatai mutatkoznak be rövid, tömör előadások formájában. A részvétel ingyenes, de a férőhelyek száma korlátozott, érdemes minél hamarabb regisztrálni a Facebook-eseményben található linken, ahol a bemutatóról részletesebb információ elérhető.