Mit csinálj a Tapolcai-medencében? – Tanúhegyek, várak, malmok (welovebalaton.hu)

A Tapolcai-medence a tanúhegyek, az egyedülálló vulkanikus képződmények, a barlangok, kápolnák, legendák övezte várromok hazája, és persze a vulkanikus boroké is, amelyekre néhány éve az egész világ felfigyelt. A legfontosabb látnivalók mellett a kevésbé ismert felfedezni valókat is összegyűjtött a welovebalaton.hu. Nem kérdés, hogy több őszi hétvégére is bőven elég programot tartogat a régió.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

 

Ha nem jártál még a Mennyország bárban, ha nem néztél körül a Tóti-hegy tetejéről, vagy nem láttál még közelről Y-házat, ideje jobban megismerni a környéket!

A Balaton-felvidék legizgalmasabb képződményei 4-5 millió évvel ezelőtt keletkeztek, amikor az egész területet a Pannon-tenger borította. A tanúhegyek a tenger legmélyén zajló heves vulkáni tevékenység hatására jöttek létre. Később az az üledék lekopott róluk, és maradtak máig a kemény bazalttal fedett részek, amelyek a már lepusztult terület eredeti magasságát mutatják. A csúcsokról gyönyörű a panoráma, ha pedig lefelé megkóstolnánk valamilyen helyi bort, esélyes, hogy találunk nyitva tartó pincészetet.

 

Bazaltorgonák és kápolnák: Szent György-hegy

A Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény egy közel 4 kilométer hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló út, és a hegy északi oldalán vezet fel. De nemcsak az ösvény mentén érdemes bebarangolni a hegyet: a 30-40 méteres bazaltorgonákon kívül láthatunk jégbarlangot, ahonnan még nyáron is hűvös levegő áramlik ki.
Megnézhetjük kívülről Márton atya ortodox kápolnáját, a hátborzongató és pusztuló Emmaus-kápolnát és a barokk Lengyel-kápolnát.
A Tarányi-présházat is csak kívülről láthatjuk még, itt étterem és borterasz épül.
Megcsodálhatjuk a panorámát a Mennyország bárból, és megtölthetjük a kulacsot az Oroszlánfejű kútnál.

(Fotók: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

 

Várromok mindenhol

A Csobáncra 3 km-es út vezet fel, Diszelből és Gyulakesziből is indulhatunk. Szőlőültetvények, néhol romos pincék között vezet a jól kitáblázott turistaút.
A hegytetőn álló Csobánc várának romjaitól elképesztő a panoráma. Nem véletlen, hogy ez a siklóernyősök egyik kedvenc helye, és itt vett nyaralót Tolnay Klári színésznő is, akinek egykori búvóhelyén ma a Villa Tolnay Bor- és Vendégház üzemel.
A hegy lábánál fekvő Gyulakeszi szélén találjuk Gyula Vezér Lovasbirodalmát, ahol nemcsak lovagolni és állatokat simogatni lehet, hanem belekóstolni a sajtkészítés tudományába is.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)
 • A Diszel melletti Hajagos kicsit “kilóg” a tanúhegyek sorából: nem egyetlen nagy kráter volt, hanem több kicsi. A bányászat miatt láthatóvá váltak a lávakürtők és az ún parazita kürtők is, amelyek akkor keletkeznek, amikor a láva nemcsak a főkürtőn át távozik, hanem más utakon is próbál a felszínre törni.
 • Hegyesd keskeny, 281 méter magas kúpjára közepesen nehéz terepen érünk fel. Bár a 13. századi várból ma már az alapköveken kívül nem sok látszik, a kilátás és a nyugalom miatt mégis megéri felmászni ide.
 • A 385 méteres Haláp a tanúhegyek közül a legfiatalabb és egyben leginkább lebányászott vulkán: a bazaltsapkája már nincs meg, de a megmaradt peremről még mindig szép kilátás nyílik a Tapolcai-medencére. A hegyre Zalahaláp község végén, a Nyírád felé vezető útról lehet feljutni. Nem könnyű túra.
 • Az apró Tóti-hegyről 360 fokos panoráma tárul elénk, nem érdemes kihagyni.
 • Aki pedig túrabakancsot is hoz magával, és szeretné felfedezőnek érezni magát, meghódíthatja az elvadult, vadregényes Gulácsot is
 • A Badacsonyról itt olvasható ajánló.
(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

 

A 2013-ban teljesen megújult Szigligeti Vár mellett a Kamon-kő tanösvényt is érdemes végigjárni a Balaton egyik legszebb, több magaslatot is magában foglaló, félsziget-településén. Útközben hangulatos utcákon, dombokon és erdőben is sétálhatunk, és megcsodálhatjuk a titokzatos Avasi templomromot.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Halak, tavak, barlang

Tapolca legismertebb nevezetessége kétségtelenül a látogatóközponttal bővült Tavasbarlang és a Malom-tó. A barlangba érdemes előre online időpontot foglalni, mert még ősszel és télen is megnőhet a várakozási idő, ha bevág elénk egy nagyobb csoport.

(Fotó: Sebestyén Blanka – We Love Balaton)
 • A mediterrán hangulatú Malom-tónál megnézhetjük a színes Halas lépcsőt, Raffay Béla és Marton László szobrai mellett sétálgathatunk, de akár egy pohár borral, pokrócba tekerve is gyönyörködhetünk a vízben úszkáló halakban.
 • A sétányt meghosszabbították a város széléig, így egy darabig követhetjük a Balatonba tartó Tapolca-patakot. Amikor igazán hideg van, a mindig 18-20 fokos víz felett rejtelmes köd lebeg.
(Fotók: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)
 • A tó melletti Templom-dombon találjuk a középkori tapolcai vár romjait és a múzeumot, ami többek között egy iskolatörténeti kiállításnak is helyet ad – egy korabeli osztálytermet is berendeztek itt.
 • Nem tipikus „turistás” program, de tehetünk egy sétát a város keleti részében található, itthon egyedülálló, ugyanakkor megosztó dizájnnal rendelkező Y-házakhoz.
 • Aki szereti a bolhapiacokat, és bírja a kultúrsokkot, kedden és péntek délelőttönként szinte bármire alkudozhat a várost elkerülő 77-es út melletti lomispiacon.

Látványtár, kávéház és kincsvadászat
A Tapolcától 4 km-re található, a Csobánc lábánál fekvő Diszelbe bringaúton is eljuthatunk.

Itt a egy régi vízimalom felújított épületében helyett kapott Első Magyar Látványtár a fő nevezetesség – most egy dohányzástörténeti kiállítást találunk itt. Ha szerencsénk van, maga Vörösvári Ákos műgyűjtő, a Látványtár alapítója is mesél a különleges kiállítóhelyről.

(Fotó: Hölvényi Kristóf – We Love Balaton)
 • A szomszédos Kávéház a Vörös Lóhoz közösségi hely és delikátbolt egyben, étterme a tóti piacon is árusító termelők alapanyagaira helyezi a hangsúlyt az ételkínálatból.
 • Ha a Káli-medence felé indulunk Tapolcáról, Gyulakeszi lesz az első állomás, és rögtön a falu elején, egy éles kanyarban a kisebb kastély méretű Csigó Malomba botlunk. Régiségkereskedés, koncertterem, iparművészeti kiállítás is található itt.
)Fotó: Hölvényi Kristóf – We Love Balaton)

Jó, hol mit együnk?
Tapolcán: A Pura Vida Wine&Dine sajnos végleg elkötözött Tapolca Fő teréről a keszthelyi kikötőbe, de azért nem fogunk éhesek maradni a környéken – bár a fine diningért biztosan el kell hagynunk a várost.

 • Tapolcán reggelizni, rétesezni és forró csokizni a Fő téren található Rétes Bisztróban érdemes.
 • a Tópart Bisztróban, miközben pisztrángot vagy tócsit (nem elírás, itt így hívják) eszünk, szép időben a teraszról nézhetjük a tavat.
 • Délután 2-ig nyitva tart a piacon a halsütöde is. (Fontos megemlíteni, hogy a felduzzasztott, kristálytiszta vizű Tapolca-patakban tenyészett pisztrángokat eszi a fél Balaton – itt ki lehet maxolni a helyi alapanyag fogalmát.)
(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Szigligeten:

 • Bakos Attila Vendéglőjében kalóriadús kényeztetést lehet kapni, a menü főszereplői a húsételek.
 • a Villa Kabalában bejelentkezésre készítenek nekünk újragondolt, házias ízekre alapozó vacsorát.
 • A Várkávézóban finom házi sütik és forró italok várnak, a várba menet, vagy onnan lefelé érdemes betérni. (A hely nem tart nyitva télen, érdeklődj, meddig ősszel meddig üzemel a kávézó.)
Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton
 • Gyulakesziben van a messze földön híres Autós Pihenő a velős pirítóssal (szerda szünnap).
 • Vasárnaponként alap, hogy a Liliomkert piacon kóstolhatjuk magunkat degeszre. Kiadós levesekkel és egytálételekkel is készülnek az árusok. Hidegben a szomszédos Kemencésház specialitása, a kemencéből frissen érkező langalló-forralt bor kombó is nagy kedvenc.
(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)
 • Hetente négy alkalommal, néhány órára nyitva találjuk a kisapáti Búzalelke Pékességet is – ha biztosra akarunk menni, rendeljük meg előre a kenyerünket.
 • Tavasztól őszig a Szent György-hegyen, Papa Aronéknál és a Taberna Infinitóban is lehet élvezni az ízeket és a panorámát, előbbi helyen csak vegetáriunus fogásokkal.
 • (Ha a Káli-medence felé vesszük az irányt, a Mi a kő, a Kővirág, a Káli Art Inn, a Fügekert és a Neked Főztem Gasztrokocsma jelent alternatívát.)
(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)
 • Borkóstolás: Most azokból a pincészetekből szemezgetünk, amelyek télen is fogadnak borkóstolókat. A Szent György-hegyen nagyobb csoportok bejelentkezhetnek a Szászi Birtokra (a vinotéka mindig nyitva van), a csobánci Villa Tolnay Bor- és Vendégházban és a tóti Sabar Borházban is fogadnak látogatókat, itt is bejelentkezéssel.