Mindenszentek és Halottak napján is biztonságban (police.hu)

A rendőrség Somogy megyében is kiemelt figyelmet fordít a temetőkre, kegyhelyek és környékük biztonságára.

Mindenszentek és Halottak napja amellett, hogy a szeretteinkről szóló megemlékezésről szól, nagyobb veszélyt rejt a közlekedők számára. Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő. Számos kellemetlen helyzet és nem utolsó sorban baleset előzhető meg, ha az utazók indulásuk előtt ellenőrzik gépkocsijuk műszaki állapotát és minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően, a haladás sebességének a forgalom sűrűségéhez mért megfelelő megválasztásával közlekednek.

A temetők környékén számolni kell a megnövekvő gyalogos és gépjármű forgalommal. Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt kiemelt körültekintéssel! A kialakult forgalom függvényében ideiglenesen forgalomkorlátozások és terelések várhatók, ezért ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

Mindenszentek és Halottak napja idején, miközben a temetőkben szeretteinkre, ismerőseinkre emlékezünk, veszélybe kerülhetnek felügyelet nélkül hagyott értékeink. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira. Az áldozattá válás megelőzése érdekében a rendőrség azt javasolja, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre és fogadják meg tanácsaikat!

  • Mielőtt felkeresik szeretteik sírját, győződjenek meg arról, hogy a gépjárművet, kerékpárjukat biztosan lezárták.
  • Ne hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat az autóban! Azokat mindig táskájuk vagy kabátjuk belső zsebeiben tartsák! Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben! A személygépkocsi nem biztonságos tárolóhely!
  • Gépkocsijukkal, lehetőség szerint, kivilágított helyen parkoljanak!
  • Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat, miközben a sírt rendezik!
  • Amennyiben lehetséges, inkább családosan, rokonokkal, barátokkal menjenek a sírkertekbe!
  • Fokozottan figyeljenek értékeikre, ha tömegben tartózkodnak!
  • Megbízható szomszédot megkérhetik arra, hogy távollétükben kísérje figyelemmel házukat, lakásukat!
  • Égő gyertyát vagy mécsest ne hagyjanak koszorún, mert tüzet okozhat!
  • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztal, azonnal értesítse a rendőrséget a díjmentesen hívható 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon!

Gépkocsifeltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrzése!

Az illetékes rendőrkapitányságok munkatársai a temetők, kegyhelyek környékén közbiztonsági, közlekedési, és bűnmegelőzési feladatokat látnak el az ünnep zavartalan biztosítása érdekében, ezért kérik Önöket, hogy mindezek tudatában figyelmes és jogkövető magatartásukkal segítsék munkájukat.