Minden idők legnagyobb felújítási programjába kezd a Hunguest Hotels (vg.hu/MTI)

Minden idők legnagyobb felújítási programjába kezd a Hunguest Hotels Zrt., és már létszámbővítést is tervez a megújuló szállodákba – mondta a Világgazdaságnak Détári-Szabó Ádám, a társaság vezérigazgatója. (A szállodaláncnak Hévízen és Tapolcán vannak egységei a Balaton körül – a szerk.)


A lap hétfői számában megjelent interjú szerint 17,7 mil­liárd forint felújítási támogatást nyert a cég 14 szállodájára. A vezérigazgató elmondta, hogy ingatlanállományuk nem homogén, különböző állapotúak az épületek, van köztük 2019-ben átadott modern hotel, de olyanok is, amelyek évtizedek óta nem voltak korszerűsítve. A legnagyobb összeget nyerte a Hunguest, mivel a legnagyobb vidéki szállodalánc Magyarországon, a projektenkénti pályázati támogatásuk viszont nem kiugró, szállodánként 1,26 milliárd forintos átlag jön ki – mondta.

Kifejtette, hogy a teljes pályázati keretből 35 projekt kapott támogatást, a Hunguest 14 szállodája a teljes összeg mindössze egyötödét hozta el. Régiónként eltérő, 25-50 százalékos volt a támogatási intenzitás, Kelet-Magyarországon több, Nyugat-Magyarországon kevesebb. A cég önerőként csaknem 30 milliárd forintot biztosít, vagyis majdnem két forintot minden egyes forint támogatás mellé – ismertette.

Kitért arra, hogy a járvány okozta üzemszünet miatt nem küldtek el munkavállalókat, bár a járványhelyzet miatt hosszú hónapok óta egyetlen szállodájuk sem tudott kinyitni, jelenleg is több mint ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Létszámleépítésre a felújítási munkálatok miatt került sor, de ez akkor is így történt volna, ha nincs a járvány, hiszen ezek a projektek esetenként két-három évig is eltartanak, addig zárva vannak az érintett hotelek – közölte a Világgazdasággal a vezérigazgató.

Elmondta azt is, hogy már az idén átadnak három felújított szállodát, és nyitják a többit is a következő években, vagyis fokozatosan újra növelni tudják munkavállalók számát. Idén több mint 200 szakképzett új kollégát fognak felvenni. Megjegyezte, hogy több száz embernek adnak munkát több éven keresztül a felújítási munkálatok is, vagyis az építőiparban jelentős megrendelőként jelent meg a cég, ráadásul vidéken. A bértámogatásnak is köszönhetően a tavaly év végi létszámot tartják az újra­indításig. Reményét fejezte ki, hogy a nyárra visszaáll a tavaly nyárihoz hasonló fellendülés. Az ősszel elhalasztott, visszamondott foglalásokat reményeik szerint tavasszal, nyáron realizálhatják is.