Minden évszakban népszerű a csisztai fürdő (Balatoni Futár)

Olajat kerestek, gyógyvizet találtak. Mindez 1952-ben történt, s a Buzsákhoz tartozó Csisztapuszta ma már a legnépszerűbb hazai fürdőhelyek között található. Vélhetőleg csak azért nem döntenek minden évben új látogatói rekordot, mert a létesítmény megközelíthetősége jelenleg nem felel meg a kor követelményeinek. Kara Barbara, a fürdőt üzemeltető gazdasági társaság ügyvezetője azonban a jövőt illetően rendkívül optimista.

 

Törzsvendégeink látják a változást, látják, hogy folyamatosan megújul a fürdőhely, nő és bővül a szolgáltatások színvonala. Ebben az évtizedben kétszer került sor jelentős fejlesztésre, s így elsősorban az őszi-téli vendégfogadás feltételei javultak – nyilatkozta a Balatoni Futárnak Kara Barbara. A gyógyvízzé nyilvánítás természetesen „rangot” is ad fürdőnknek: a negyvenkét fokos, ásványi anyagokban gazdag, hidrokarbonátos, kénes gyógyhatású víz nagy mennyiségű szénsavat tartalmaz. Kedvező összetétele alkalmassá teszi mozgásszervi és reumatikus betegségek, nőgyógyászati, bél- és gyomorpanaszok kezelésére. S ha néhányan kannákkal érkeznek, nem a funkciót tévesztették el: a víz fogyasztása ugyanis az utóbbi betegségek gyógyítására is alkalmas.

Az ügyvezető elmondta, hogy a vonzerő növelése érdekében számos beruházást szeretnének megvalósítani, s természetesen pályázati forrásokat is igénybe kívánnak venni. Szaunákat kívánnak létrehozni a most meglévő mellé, korszerűsítenék a közösségi tereket és vizesblokkokat, a Nagyberek élővilágát bemutató látogatóközpont létesítését szorgalmazzák. Fő vágyuk azonban egy olyan – szabvány méretű – medence, amely segíti az iskolai úszásoktatást, sőt megalapozza egy vizilabda csapat működtetését is.

Napjainkban elsősorban az idősebb korosztály keres fel bennünket, ám abban bízunk, hogy a Fonyódot Csisztapusztával összekötő kerékpárút kiépítése az aktívabb korosztály számára is kiváló programlehetőséget kínál. Örvendetes, hogy elérhető közelségbe került a fenyvesi kisvasút rekonstrukciója, s remélhetőleg hamarosan Csisztát Fonyóddal összekötő útra is aszfaltréteg kerül.