Milyen színű a Balaton?

Tengerkék, zöld, azúrkék, zöldes- szürke, barnás – napszaktól és helyszíntől, időjárástól függően más-más válasz adható arra az egyszerű kérdésre, hogy milyen színűnek látjuk a Balaton? Utánajártunk és Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója jóvoltából tudományos magyarázattal szolgálunk e kérdésre.

A természetben előforduló, lehető legtisztább víz színe igen vastag rétegben kék. Ha a víz nem egészen tiszta, áttetsző akkor nem kék, hanem zöldeskék színűnek látszik, vastag rétegen át nézve – Cholnoky Jenő földrajztudós, író így írt erről Balaton című művében.

Alapvetően a víz színét az határozza meg a Balaton esetében, hogy mennyi szervetlen lebegő anyag, szemcse kerül a vízoszlopba. Ezek ugyanis megszórják a fentről érkező napsugárzást, másik részük elnyelődik a vízben- mondta a hirbalaton.hu-nak Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Ha sok ilyen lebegő ásványianyag-szemcse, színes oldott szerves anyag van a vízben, akkor a kisebb hullámhosszú, nagyobb energiájú fénysugarak- ilyen a kék és az ibolyaszín- elnyelődnek , s eltolódik a  fényklíma . Tehát  kék már nem lesz, mert egy méter mélyre nem hatol le a kék fény – és a zöld lesz az uralkodó – ezt látjuk mi a víz színén szeles időben. Amikor a hullámok felkorbácsolják  a vizet szürkésebb színe lehet.

A siófoki medencében gyakran látjuk kékeszöldnek a vizet, míg a keszthelyi medencében inkább barnásabb szín a jellemző, köszönhető azoknak  a barnás színű oldott  humin anyagoknak, amelyek a Kis Balatonból   a Zala folyón keresztül érkeznek a  Balatonba és ott felhalmozódnak.

A víz színének meghatározása mellett egy másik nagyon fontos kérdésre is választ kaptunk a szakembertől: Milyen fénysugár-tartományok érhetők el a víz alatt a fotoszintetizáló szervezetek , azaz az algák számára?

Az algák, a növényekhez hasonlóan  felhasználják a nap fény energiáját ahhoz, hogy szerves anyagot termeljenek, azonban, míg a növények csak egy-egy bizonyos tartományt képesek felhasználni – a kéket és a vöröset – addig az algák rendelkeznek olyan kiegészítő festékanyagokkal, pigmentekkel, amelyekkel képesek más tartományokat is felhasználni .

Például ha egy vízben a zöld fény dominál, akkor ott olyan algák fordulnak elő, amelyek képesek a zöld  fényt felhasználni, ellenben ha a narancs vagy a vörös fény dominál  akkor ott olyan algák kerülnek előnybe , amelyek ezt képesek jól felhasználni.

Még mielőtt bárki is aggódni kezdene a Balatonban lebegő, algák száma miatt a szakember igyekezett leszögezni, hogy egy évtized óta kiváló a Balaton vízminősége, az algák mennyisége kevesebb, mint negyede az egészségügyi Világszervezet(WHO) által meghatározott 75 mikrogrammos határértéknek.  Számokkal  kifejezve ez azt jelenti, hogy a tó legalgásabb részén, a Keszthelyi-medencében literenként 17,  a Siófoki-medencében 7 mikrogramm értéket mértek a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai a legutóbbi, hét eleji mérések alkalmával.

(16:10)