Milliárdos beruházás kezdődhet balatoni településeken is az EKF-hez kapcsolódóan (veol.hu)

Négy önkormányzatnak mintegy kétmilliárd forint támogatást ítélt meg az Európa Kulturális Fővárosa infrastrukturális beruházásokra. Balatonfüred két pályázatára több mint egymilliárd forintot, Balatonalmádi csaknem 120, Várpalota 600 millió, míg Balatonkenese 225 millió forint támogatást nyert el. A régió 216 településéből 110-el kötött együttműködési megállapodást a VEB2023 Zrt.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, az Európa Kulturális Fővárosa-pályázat kidolgozásától kezdve térségi együttműködésre törekedtek. Hozzátette, a címet város- és közösségépítésre szeretnék felhasználni, ami a magyar kormánynak is fontos, ezért támogatja bőkezűen a programot és a helyi kezdeményezéseket – tudósít a veol.hu.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, az elnyert támogatásból a régi zsinagóga műemléki épületét újítják fel és bővítik egy új épületrésszel. Az épület jelenleg galériaként működik, ezen a funkción felül irodalmi esteknek és más kulturális programoknak adhat otthont a fejlesztés után. Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere (független) elmondta, a volt jezsuita kolostor kertrészeit újítják meg az elnyert forrásból. Az új helyszín kulturális programok, felolvasóestek, irodalmi és előadóművészeti műsorok befogadására lesz alkalmas. Jurcsó János, Balatonkenese polgármestere (független) elmondta, a Széchenyi park megújítására költik a támogatást, valamint a park balatoni részénél vízi színpadot és közösségi teret alakítanak ki, amely a rendezvényeken kívüli időszakban bárki által látogatható lesz.

Balatonfüred közel 660 millió forintot nyert el egy új kiállítóhely megépítésére, amely nagyobb számú közönség, és vendégkiállítások befogadására alkalmas. Emellett a tóparti város mintegy 358 millió forint támogatást kap két Blaha utcai épület fejlesztésére, amelyek kulturális funkciót kapnak.

Kontrát Károly, a települések országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a bírálóbizottságnak a döntésért. Hozzátette, az EKF-cím nagy lehetőség Veszprémnek és a térségnek, és valamennyi csatlakozó település nyertese lesz a programnak.