Milliárdokat költenek a turisták a vizes világbajnokság idején (magyaridok.hu)

A hét végén már eléri a 300 ezret a vizes világbajnokságra eladott belépőjegyek száma, így az azokból származó bevétel tízmilliókkal meghaladja a pénteken regisztrált 920 millió forintot – Balogh Sándornak, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. gazdasági igazgatójának tájékoztatása szerint. A vb teljes ideje alatt 400 ezer jegy értékesítésével számolnak, ami bruttó 1,2 milliárd forintos bevételt jelent.

 

Az eladások üteme a következő napokban – tekintettel az egyre fontosabb megméretésekre – az eddigieknél intenzívebbé válhat. Természetesen egyes versenyek érdekesebbek másoknál, a magyar közönségnek egyértelműen ilyen az úszás vagy a vízilabda – ezeken az eseményeken még a csilláron is lógnak az emberek.

– Már nem is nagyon tudunk jegyet eladni új helyekre, hiszen csak azok a tartalékaink állnak rendelkezésre, amelyeket a FINA-partnereknek és vezetőknek, valamint a küldöttségeknek és a szponzoroknak foglaltak le, de mégsem használják fel. Ilyenkor a jegyeket visszakérjük az érintettektől, így a verseny vagy meccs előtt akár 10-15 perccel is újra tudjuk nyitni ezeket a helyeket, és értékesíthetjük az oda szóló jegyeket – részletezte Balogh Sándor, majd kitért az árazásra is. – A legolcsóbb belépő 500 forintba kerül, hiszen a kormány döntése értelmében minél szélesebb rétegeknek szerettük volna elérhetővé tenni az eseményt: ha már az ország sokat áldozott erre, akkor a nézőknek ne jelentsen nagy terhet. Az átlagár 2500 forint körül van, a legdrágább jegyek pedig 15 ezer forintba kerülnek.

A magyar nézőknek kevésbé érdekes eseményekre, például a nyílt vízi úszásra vagy a szinkronúszásra nem kelt el az összes jegy, tehát van és lesz is olyan verseny, amelynél soha el nem adott belépőkkel kell számolni. Míg a Duna Arénában 12 ezer jegyet nyitnak meg a szervezők, addig a műugrásnál nem számítanak négyezernél több nézőre. Néhány versenyszámnál azonban már előfordult, hogy új szektorokat kellett megnyitni, mert a vártnál nagyobb volt az érdeklődés.

A megméretések mellett a világbajnokság kabalafigurái is nagyon népszerűek: eddig nyolcezer Lili vagy Lali plüss­figurát értékesítettek, és várhatóan még sok ezer játék talál gazdára a következő napokban. A babák 4990 forintba kerülnek, így az ebből származó bevétel közel 40 millió forintot tesz ki.

Kilencven százalék feletti foglaltság
A várakozások szerint milliárdokkal több pénz áramlik a turizmusba a vizes világbajnokság idején – közölte a Magyar Időkkel Guller Zoltán. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója jelezte, a sportesemény jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy jelenleg technikailag telt házzal, vagyis 90 százalék fölötti foglaltsággal működnek a budapesti szállodák. Ennek köszönhetően a külföldi turisták szállásfoglalásából származó bevételek emelkedése a 25 százalékot is eléri ebben az időszakban, vagyis óriási forgalomnövekedést hoz a szállodaiparnak, illetve a kapcsolódó szolgáltatóknak a világbajnokság. Az MTÜ vezetője hangsúlyozta: ráadásul kifejezetten örvendetes, hogy nem az ilyenkor megszokott, nyaralásukat Budapesten töltő külföldiek száma ugrott meg jelentősen mostanra, hanem a sport- és üzleti turistáké, akiknek a költése a hagyományos utazókénál jelentősen magasabb.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vizes vb nem egyszerűen egy óriási rendezvény, hanem az egész országnak kiemelkedő lehetőség. – Megmutathatjuk hazánkat, a kincseinket, és azt, hogy érdemes ide látogatni. A FINA és a hozzá hasonló sportversenyek százmilliós nézettséget érnek el a világszerte sugárzott televíziós közvetítéseken keresztül, ezért kiválóan alkalmasak nemzetközi imázsépítésre – fogalmazott Guller Zoltán.
Felidézte, hogy a helyszínek különlegesek: az óriástoronyugró-verseny hátteréül szolgáló Parlament látványa például megfizethetetlen reklám az országnak ugyanúgy, ahogy a szinkronúszás helyszíne, a Városligeti-tó, háttérben a Vajdahunyad várával. Mint mondta, minden korábbi nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy a hasonló világversenyek hatása nem egyszeri, nem korlátozódik az esemény idejére, hanem több évig is eltarthat. – Készítünk egy kutatást, amelyből már most látszik, hogy Magyarország mint turisztikai élmény az ide látogatóknak jellemzően sokkal jobb élményt nyúlt, mint amilyen várakozásokkal érkeznek, vagy mint amilyen kép él rólunk a fő küldőpiacainkon – mondta az MTÜ vezetője. Hozzátette, a FINA vizes vb és a FINA masters-vb sikeres megrendezése azt üzeni a világnak: Magyarország versenyhelyszínként és turisztikai úti célként is kitűnő választás.

A Magyar Időknek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke megerősítette: akárcsak a fővárosban, Balatonfüreden is közel telt házasak a szállodák. Könnyid László elmondta, az átlagos szobaárakon tavalyhoz képest júliusban két számjegyű, 10-15 százalékos emelést hajtottak végre a szállásadók, a szobák azonban így is elkeltek. Szavai szerint a tavalyi, egyébként is magas bázishoz képest a múlt héten tovább bővült a vendégforgalom, és főképp a sokat költő turisták lepték el a fővárost, illetve a Balaton északi központját. – Minden szállásra költött 100 forint után további 400 forintot költenek el a látogatók más kereskedőknél, szolgáltatóknál is – mondta a szállodaszövetség elnöke.

Rekordforgalom egy hét alatt
A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasforgalmán is meglátszik a vizes vb vendégvonzó ereje. – Évről évre két számjegyű növekedést mutat a fővárosi légikikötő látogatottsága, ezt tetézi a vizes világbajnokság, és a jövő hét végén a Forma–1-es magyar nagydíj, amely minden bizonnyal idén is az év legnagyobb forgalmú hétvégéje lesz – mondta Hardy Mihály. A Budapest Airport kommunikációs vezetője szerint ezekben a napokban teljesítőképessége felső határán üzemel a reptér, minden munkatársuk dolgozik, minden biztonsági kapu és check in pult az utasok rendelkezésére áll. Az utasforgalom nagyságát mutatja az is, hogy míg az első fél év növekedése az egy évvel korábbihoz képest 14 százalék volt, addig az erre a hétre vonatkozó adatok még ezt is fölülmúlják a 15 százalékos mértékkel. Hardy elmondta, némileg a forgalom összetétele is változott július közepén: a Berlinből érkező utasok száma annyira megemelkedett, hogy ezzel a város felkerült a képzeletbeli dobogó harmadik helyére, London és Párizs mögé, hátrébb sorolva Brüsszelt, Amszterdamot és Frankfurtot.

A világbajnokságra érkező nagyobb számú turista a pénzváltók napi forgalmában is megmutatkozik. Bús Viktor a Correct Change pénzváltólánc képviseletében a Magyar Időknek elmondta, érzékelhető számottevő emelkedés a kisebb, tipikusan turisztikai célú váltásokban a FINA ideje alatt. Vázolta, hogy a napi 50-60 váltási tétel a világbajnokság kezdetével nagyjából 90-re emelkedett. A pénzváltók turista ügyfelei elsősorban eurót váltanak forintra, ezt követi az amerikai dollár. Ebből következik az is, hogy a világbajnokságra érkező turisták is jellemzően az Európai Unióiból vagy az Egyesült Államokból jönnek. Bús megjegyezte, emellett a térségünk más országaiban használt valuták váltási forgalma továbbra is elhanyagolható. Ahogy az más pénzváltók jelzéséből kiderült, az egyes üzletek forgalma helyfüggő. A Váci utca és egyéb, a turisták által gyakrabb látogatott területeken jelentősebb a forgalomemelkedés. Beszéltünk olyan váltóval is, aki arról számolt be, hogy lényegében nem érzékel változást a napi forgalmában, pedig belvárosi helyszínen üzemelteti az üzletét.

Kivezényelték a MÁV-dolgozókat
Megkérdeztük a taxisokat is, akik ugyancsak profitálnak az élénk vendégjárásból. – Bár bizonyos vállalkozások kocsihiányt vizionáltak a rendezvény idejére, ez nem jött be: az ötezres budapesti taxiflotta zökkenőmentesen látja el mind a FINA-rendezvényt, mind az attól független turisztikai igényeket – mondta Metál Zoltán. Az Országos Taxisszövetség elnöke emlékeztetett, hogy a rendezvény hivatalos szállítója a Főtaxi, de az esemény helyszínei közelében lévő önkormányzati drosztokon bármelyik társaság autóit megtalálják a vendégek.

A MÁV-csoport többek között megerősített szolgálattal készült a világeseményre, növelték a járműszerelők, kocsivizsgálók, takarítók, a biztonsági őrök, polgárőrök és a készenléti rendőrök számát, valamint tartalék szerelvények és mozdonyok is készenlétben állnak – közölte a Magyar Időkkel Lőcsei Virág, a MÁV-Start szóvivője. Ismertette, több pénztárossal üzemelnek Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar jegypénztárai, az első kettőben 14-14, a Déliben 13 jegykiadó automata is az utasok rendelkezésére áll, Balatonfüreden pedig a mobil jegypénztár várja a jegyvásárlókat.

A vasúttársaság számos járatán több kocsival közlekednek július 14–23-ig, például a Szombathelyről, Tapolcán át Délibe, a Záhonyból – Debrecen és Kelenföld érintésével – Balatonfüredre, illetve Tapolcára közlekedő vonatok, valamint a Déliből induló Tekergő gyorsvonatok.

Hasonló választ kaptunk a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóosztályától is. Közölték, a világbajnokság ideje alatt a BKK és a MÁV-Start közös jegyeket értékesít, amelyek kedvezményes utazási lehetőséget biztosítanak a rendezvény helyszíneire. A 24 órán keresztül érvényes FINA-vb Budapest–Balatonfüred közlekedési napijegy és a FINA Masters-vb Budapest–Balatonfüred közlekedési napijegy a július 30-ig tartó vizes világbajnokság, utóbbi pedig az augusztus 7. és 20. közötti masters-vb ideje alatt jogosít Budapesten belüli utazásra 24 órán keresztül. Ezenkívül ugyanabban az időszakban egy oda-vissza utazásra jogosít a jegy a MÁV-Start személy-, sebes- és gyorsvonatain Budapest–Balatonfüred vonalon.