Mikulás programok a Balatonon

„A téli Balaton előnyeit a bringások és a futók mellett, már a Mikulás is felfedezte magának. Idén több tucat Mikulás és adventi rendezvényt szerveznek a Balaton körül” – nyilatkozta a HírBalatonnak a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) alelnöke. 

 

Fekete Tamás kifejtette, a karácsonyi vásárok és gasztro-kulturális események mellett, a kerékpáros és a vitorlás élet sem áll le ebben az időszakban. December 2-án rendezik meg a Mikulás regattát Balatonlellén, amely iránt minden évben nagy az érdeklődés. Az átlagnál melegebb időjárásnak köszönhetően sokan pattantak nyeregbe az elmúlt hetekben, és várhatóan akadnak majd bőven olyanok, akiket a hidegebb idő sem riaszt vissza. A kerékpárosok azóta kezdték el aktívabban felfedezni a régiót, amióta működik a BalatonBike 365 applikáció, amelynek segítségével könnyebben megtervezhetők azok a kerékpáros utak, amelyek télen is nyitva tartó balatoni éttermek, cukrászdák mellett haladnak el.

 

Jön az „Egy csésze szeretet” – akció

Ezekre a vendéglátóegységekre próbálja felhívni a figyelmet az idén III. alaklommal elinduló „Egy csésze szeretet” elnevezésű akció is, amely egy jótékonysági rendezvénnyel párosul. A gyerekek elvihetik a megunt mesekönyveiket a résztvevő cukrászdákba, amelyekért „egy csésze szeretetet” és Füred Kapitány, a balatoni mesehős kedvenc süteményét is megkapják cserébe. Sőt, néhány helyen kívánságlistát is írhatnak a Mikulásnak miután leadták használt mesekönyveiket.

Éskovács Péter, az esemény egyik szervezője arról számolt be, hogy a jótékonysági akció tavaly igazi turisztikai attrakcióvá vált. Nemcsak a partmenti helyekről, hanem a távolabbi településekről is érkeztek szülők és gyerekek az akcióban résztvevő cukrászdákba. Ajka, Veszprém, Győr, Kaposvár és Pécs lakosai is hoztak ajándékokat az eseményre.

Ilyen képeslapot kapnak majd a gyerekek, amin írhatnak a Mikulásnak (Forrás: BTSZ)

 

A finn Mikulás is a Balatonra jön

A BTSZ szakemberei úgy látják, az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a Balaton már minden évszakban képes élményeket kínálni azoknak, akik nem csak nyáron szeretnének elutazni az üdülőrégióba. Az infrastruktúra fejlődése mellett olyan kreatív erők is megjelentek a Balatonon, amelyeknek köszönhetően jóval színesebb lett a programkínálat a térségben, mint néhány évvel ezelőtt volt – áll a a szövetség közleményében.

Idei példaként sorolják a szállodák rendezvényajánlatait is. A délipart új szállodája, a Mövenpick Balaland Resort például a finn Mikulást, Joulupukkit hívta meg, hogy szórakoztassa a vendégek gyermekeit, a déli part egyik meghatározó szállodája, a Hotel Laroba pedig disznóvágással és 50 cm átmérőjű rántotthússal várja a decemberben hozzájuk érkező vendégeket. Több szálloda és vendéglátóegység Mikulás futóversenyeket támogat, amelyekre sok érdeklődőt várnak – írják.

 

Néhány nagyobb esemény, amelyre érdemes ellátogatni decemberben:

  • December 2. Adventi Gesztenyesütés és vásár – Gyenesdiás
  • December 2. Mikulás Regatta – Balatonlelle
  • December 2. Mikulás gyerekhajók indulnak Siófokról és Balatonfüredről
  • December 5. A szörny, aki elrabolta a karácsonyt, Balaton színház előadása, Keszthely
  • December 6. Jön a barlangi Mikulás – Lóczy Barlang (Balatonfüred)
  • December 9. Mikulás futás- Alsóörs
  • December 9. Mikulás futás Balatonszárszó

 

Több napos ünnepi rendezvények:

  • December 2-20. Fonyódi Advent
  • December 3-23. Téli Varázs Siófokon
  • December 2 -23. Tihanyi Karácsonyváró napok