Mi változott a Balatonnál a járvány kezdete óta? (magyarnemzet.hu)

Égbe szökő árak, ügyeskedés kontra minőségi vendéglátás. Mi változott a Balatonnál a járvány kezdete óta? Budavári Dóra Balaton-PR-­szakértő­vel, Holovits Hubával, Balatonföldvár polgármesterével, Németh ­Mátyással, a balatonedericsi Delta Büfé vezetőjével és Oláh Miklóssal, a Balaton Fejlesztési Tanács kutatásvezetőjével kereste a válaszokat a magyarnemzet.hu.


Mit gondolnak a Balaton elmúlt másfél évéről, mi változott a pandémia alatt? Miről lesz nevezetes ez a mostani szezon? 

Budavári Dóra: Míg tavaly a nyitás után hirtelen tele volt minden vendéglátóhely, idén nyáron lassabban indult be a szezon. Sokan, akik újra megtehették, idén külföldi célokat választottak, illetve sokakkal kivetették szabadságukat, így nem maradt annyi nyárra. Később, július közepén indult a szezon, de remélem, szep­temberben kapunk még egy erős hónapot, és akik nyár elején külföldön voltak, azok is hazai úti célokat keresnek majd.

Oláh Miklós: A 2020-at megelőző évek folyamatos növekedést mutattak a balatoni vendégéjszakákban, költésekben. A tavalyi is nagyon jó évnek ígérkezett, a január–februári adatok tíz százalékkal haladták meg az előző évit, de a folyamat márciusban megszakadt. Az első hullám alatt aki tehette, vidékre jött, ami feszültségeket is okozott a helyiekkel. Tavaly júliustól szeptemberig végeztünk felmérést a rendhagyó tapasztalatokról mind a száznyolcvan önkormányzat bevonásával. A hagyományos balatoni szezon a két hullám közé esett, így régóta nem tapasztalt intenzitású látogatottságot eredményezett. Felszöktek az árak, a szálláshelyek megszokott 18-20 ezer forintos ára július második felére harmincezer forint fölött volt – és az emberek kifizették. Az idén hétköznap nem akkora a tömeg, mint tavaly. Sokan vásároltak az elmúlt hónapokban ingatlant, így nem csak szállodákban laknak vendégek. A tavalyi évhez képest mintha több külföldi vendéggel is lehetne találkozni, egyre többször hallani angol, német, orosz szót.

A cikk folytatása itt elolvasható.