Mi lesz veled Club Aliga? (fotókkal)

Club Aliga jelentős területe idén év elején került új többségi tulajdonoshoz. A hirbalaton.hu értesülései szerint Balatonvilágos egyelőre hiába kezdeményezte, hogy az egykori pártüdülő közterületnek jelölt, még állami tulajdonú ingatlanrészei (parti sétány, strand, stb.) kerüljenek ingyenesen önkormányzati tulajdonba. A komplexum egy részén május közepétől gyerekeket táboroztatnak, és az Erzsébet-programban kínálnak ide üdülési lehetőségeket, miközben a Balatontourist Kft. arról tájékoztatja az érdeklődőket, hogy „a Club Aliga teltház miatt idén már nem tud szállást biztosítani”. A 47 hektárnyi terület sok épülete üres, látványosan pusztul.

Club Aliga hajdani uszodája ma balesetveszélyes terület (Fotó: hirbalaton.hu)

Egy a sok lepukkant üdülőház közül (Fotó: hirbalaton.hu)

„Nem lehet cél a még megmaradt Balaton melletti területek további felosztása és magánkézbe juttatása” – írta tavaly szeptember 20-án kelt levelében Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere, amelyben a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, Bártfai-Mager Andreához fordult „a község határán messze túlmutató ügyben”.

A táborozó gyerekeket befogadó épület (Fotó: hirbalaton.hu)

Club Aliga kikötője (Fotó: hirbalaton.hu)

A balatonvilágosi képviselő-testület ingyenes állami vagyonjuttatásként szeretné megkapni Club Aliga még állami tulajdonban lévő, korábban 49 évre vagyonkezelésbe adott részének tulajdonjogát, ahol a kikötő, strand és több szállodaépület található. „Az önkormányzati tulajdon szavatolja az érintett Balaton-part nyilvánosságát, hozzáférhetőségét” – fogalmaz a levél, amely azt is megállapítja: „Mára jelentős mértékben lepusztult az egyedülálló értéket képviselő Balaton-parti ingatlan-együttes, az érték romlás meghaladja a befizetett 49 éves vagyonkezelői díjat.”

A hajdani közösségi épületet benőtte a növényzet, termei üresek, ablakai egy része kitört (Fotó: hirbalaton.hu)

A fedett színpad lelátója (Fotó: hirbalaton.hu)

Fekete Barnabás a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, a mai napig nem kapott választ a település a fent említett levelére. Ugyanakkor megkezdték a tárgyalást a Club Aliga új tulajdonosi körével, amelyik egyelőre annyit közölt, hogy megvizsgálják a korábbi fejlesztési elképzeléseket, és várhatóan szeptemberig döntenek arról, miként kívánják hasznosítani az ingatlant a jövőben.

Club Aliga egy részén ez a felirat olvasható “Üzemeltetésen kívül eső terület. A területen sétálni és tartózkodni kizárólag saját felelősségre lehetséges. Az itt található épületekbe belépni tilos és balesetveszélyes!” (Fotók: hirbalaton.hu)

 

Mi vezetett idáig?

Az egykori pártüdülő 55 épületének zöme ma már használhatatlan. A turisztikai régió egyik legjobb adottságú területének számító üdülőkomplexum múltját politikai viszályok jellemezték a rendszerváltás óta, így elmaradt a fejlesztése. A 47 hektáros, megkopott mítoszú, lerobbant ingatlant 2007 tavaszán ötödik próbálkozásra sikerült csak privatizálni, mindössze 5,5 milliárd forintért. Ekkor került az izraeli érdekeltségű, ingatlanfejlesztő SBI csoporthoz tartozó Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonába úgy, hogy bizonyos utakra, valamint a központi vízparti, kikötővel ellátott részre csak tartós kezelői jogot kapott a 75 milliárd forintos fejlesztést ígérő társaság. A tervekből csak ígéret maradt.

A Club Aliga privatizált részének többségi tulajdona ez év elején került a Pro-Mot Hungária Kft.-től az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. egyik leányvállalatának érdekeltségébe.