Mi folyik Balatonszemesen? – Megszólalt a lemondott polgármester (mandiner.hu)

Egy most tudomására jutott korábbi hulladékkezelési ügyre hivatkozik lemondása kapcsán az eddigi balatonszemesi polgármester – derül ki a Mandiner riportjából. Miután Szomorú Szilárd hirtelen lemondása sokakat meglepett, a lap utánajárt, mi történik a dél-balatoni településen, megszólaltatva az érintetteket – köztük az eddig nem nyilatkozó polgármestert is.

Miért mond le egy fideszes polgármester, ha toronymagasan nyerte az önkormányzati választást, támogatják a településén és a pártjában, a kormány pedig fejlesztési pénzekkel segíti a térségét, ráadásul nincs szemmel látható ellenzéke?

Négy teória látott napvilágot Szomorú Szilárd, az ősszel megválasztott balatonszemesi településvezető távozásának magyarázatára: 1. egy elbocsátott alkalmazottja buktatta meg bosszúból, 2. ezt politikai megrendelésre tette az illető, 3. a Fidesz vette le a kezét róla, mert önjáró lett, 4. az előző polgármester emberei lehetetlenítették el.

Szomorú Szilárd lemondása óta egyetlen médiának sem nyilatkozott, első megkeresésre a mandiner.hu-nak sem. Szerda reggel mégis sikerült vele kapcsolatba lépniük telefonon, és kérdéseikre egy szűkszavú nyilatkozatot adott:

A döntésem meghozatala előtti napon voltam kint egy, a település tulajdonában álló területen a Szemesért Közhasznú Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetőjével, aki tájékoztatott az elmúlt évek, évtizedek ottani történéseiről, hulladékkezeléssel kapcsolatosan, amelyekről előzőleg nem volt tudomásom. Döntően ezen ok miatt hoztam meg a döntésemet – mondta a polgármester.

De mi vezetett idáig és mi történik most a dél-balatoni község közéletében?

A polgármester egy hete Facebook-posztban tudatta Balatonszemes polgáraival, hogy július elsejei hatállyal lemond a városvezetői tisztségéről. Távozását konkrét ügyek említése nélkül azzal indokolta, hogy Balatonszemesen „harc” folyik, „óriási a feszültség”, és ő nem azért vállalta e tisztséget, hogy egy ilyen „csatában” részt vegyen, hanem hogy a települést építse.

A váratlan bejelentés sokakat meglepett; elsőként delegáló pártját, a Fideszt, másrészt saját pátriáját, a szemesi közéletet, és könnyen meglehet, hogy még ellenlábasait is. Szomorú Szilárdot valóban folyamatos bírálatok érték, de népszerű volt, jól teljesített, ráadásul már két évtizede ott állt az önkormányzati politika frontján saját településén, így érthetetlennek tűnt, miért lépett ki nyolc hónap polgármesterség után az első kritikák hatására.

Június 30-i keltezésű hivatalos bejelentésében a polgármester annyi írt az okokról, hogy „a településünket egyes személyek állandóan lejáratni kívánják mindenki előtt”, majd egy nappal később kiegészítő nyilatkozatot tett közzé, amelyben már szerepel egy konkrétum:

„Jelenleg napi szintű feljelentésekkel kívánták ellehetetleníteni munkánkat és szeretett településünk fejlődését is”,
illetve „Az elmúlt időszakban egyesek részéről folyamatosan tanúsított támadásokhoz nem kívántam asszisztálni.”

A cikk folytatása itt elolvasható.