Mesterszolgáltatásokkal őrzik a balatonfüredi iparosok a céh becsületét

Százhuszonöt éve hozták létre az első ipartestületet Balatonfüreden. Mahler Wolfgang Otto harminc éve áll a SZIT élén.  Elmondása szerint naprakész információkat tudnak továbbítani a tagjaik felé, ami a munkájukat segíti, illetve a tagoktól származó információkat pedig az országos testület felé közlik, ami az ő munkájukat pontosítja. 

Szerencsére van hivatkozási alapunk, az 1895-ben megalapított iparoskör, vagyis 125 év van mögöttünk.

-mondta el Mahler Wolfgang Otto a Balatonfüredi Naplónak. Kifejtette: a Kiosz idejében kötelező volt a tagság, a helyi alapszervezetben a feloszlatáskor, 1989-ben csaknem ötszázan tartoztak ide. Tizenketten úgy döntöttek, hogy a hagyományok folytatásaként létrehozzák a
helyi, családi, mikro- és kisvállalkozások munkaadói és szakmai szervezetét, a SZITet. Nem kevesebbet vállaltak, mint a szakma, a mesterség becsületének megőrzését, az önképzés elősegítését, biztosítva a környéken élő iparosok és mesterek összetartását, érdekképviseletét.

1994-ben a város másik ipartestületével közösen sikerült egy olyan megállapodást kötni a várossal, aminek az egyik pontja országosan is egyedülálló volt. Eszerint a város minden évben a befizetett iparűzési adó két százalékából egy alapot hozott létre, ennek a kamataiból a
helyi vállalkozók vissza nem térítendő kamattámogatásra pályázhattak. Az alap megszűnése után a javaslatukra létrehozott Balatonfüredi Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány azóta is működik, segítséget nyújtva a helyi vállalkozóknak.

Szintén a javaslatukra 1999- ben hívta életre az önkormányzat Az év Balatonfüredi Vállalkozása kitüntetést.

Rendes tagja vagyunk az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz), ami jelenleg százhetvenhét önálló jogi státuszú szakmai és területi ipartestületet tömörít. Rajtuk keresztül részt vettünk a kamarai rendszer újbóli kialakításában és a szakképzésben, illetve együtt dolgozunk a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával is. Szakmai kapcsolatfelvételt kezdeményeztünk a testvérvárosi ipartestületekkel, hogy a mesterek kicserélhessék tapasztalataikat és üzleteket valósíthassanak meg.

 – mondta el Mahler Wolfgang Otto. Kifejtette: megalakulásuk óta szlogenük: A céh becsületéért – mesterszolgáltatásokkal.

Jelenleg huszonnégy fizetős és kilenc tiszteletbeli tagjuk van. Hozzátette: Van egy weboldaluk (www.szit-balatonfured.hu), ahol bárki betekintést nyerhet a munkánkba, és ami ennél is fontosabb: ott szerepelnek a tagjaik elérhetőségei. Ha valakinek szüksége van megbízható szakemberre, akkor ott talál magának. Ez egyfajta minőségi garancia is, ugyanis náluk csak úgy lehet valaki tag, ha a meglévő tagság – aki ismeri a környék iparosait és azok munkáját – megszavazza az adott jelentkező bekerülését.