Kaáli Nagy Dezső: méltó nyughelyre került a balatoni kikötők tervezője, építtetője (siofok.hu)

Siófokon nagy összefogással építettek új, méltó síremléket Kaáli Nagy Dezsőnek, számos balatoni kikötő és partvédőmű megálmodójának, tervezőjének, építtetőjének. Az új síremléket a hajdani királyi mérnök születésének 150. évfordulóján avatták fel.

(fotó: siofok.hu)

„Nyugodjon tovább békében Kaáli Nagy Dezső pora városunk földjében és adózzunk örök tisztelettel mindazért, amit értünk, ma élőkért, a településeinkért tett ” – fogalmazott dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a május 17-i síremlékavatón.

Kaáli Nagy Dezső magyar királyi mérnök, a Balaton nagy szerelmese 1868. május 17-én, 150 éve született Erdélyben. Itt kezdte mérnöki pályafutását, aztán Székesfehérvárra, majd 1917-ben Siófokra került, és ebben a városban élt haláláig (1940. március 22. ). A néhai siófoki imaházat is ő tervezte, annak kőkerítését saját pénzéből építtette. Siófokon utcát neveztek el róla, de sírja kissé elfeledve, mellőzve árválkodott eddig az újhelyi köztemetőben.

Dr. Horváth Gyula és Bíró József (a Balatoni Hajózási Zrt. korábbi vezetője, valamint szakmérnöke) javaslatát elfogadva döntött úgy Siófok, hogy nagy közösségi összefogással méltó nyughelyet készíttet Kaáli Nagy Dezsőnek, születése kerek évfordulójára.

Siófok levélben fordult a balatoni hajózási társagához, és azokhoz a parti településekhez, amelyek Kaáli Nagy Dezsőnek köszönhetik kikötőjüket vagy partvédőművüket, vagy más építményüket (pl. a néhai füredi-acsádi, ma Eszterházy Strandfürdőt, a tihanyi Ciprián-kútat, vagy épp a földvári Kwassay emlékművet). Kezdeményezte, hogy összefogással állítsanak egy méltó emlékművet a sírhely fölé.

„A szkeptikusok azt mondták, kevés az esély arra, hogy mások is zsebbe nyúljanak. Sajnálatos módon voltak is települések, amelyek bár sokat köszönhettek Kaáli Nagy Dezsőnek, de polgármestereik még csak válaszra sem méltattak. Voltak azonban olyanok is, akik első szóra mozdultak és utaltak” – számolt be dr. Lengyel Róbert.

Az Ökobau Kft. kedvezményes kivitelezésében, a Siófoki Városvédő és Szépítő Egyesület bábáskodásával, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség közreműködésével, illetve a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) főtámogatásával, továbbá Siófok, Alsóőrs, Balatonfüred, Balatonlelle, Balatonszemes, Révfülöp és Tihany anyagi áldozatvállalásával készült el az új síremlék. A támogatók között volt a Balatoni Hajósok Szent Miklós Egyesülete is. A síremléket az ügy egyik kezdeményezője, Bíró József okleveles vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakmérnök tervezte.

KAÁLI NAGY DEZSŐ (1868 -1940): A siófoki székhelyű Balatoni Kikötők Magyar Királyi Felügyelőség vezetője 1912-1934 között, a legszebb 11 balatoni kikötő megálmodója és megvalósítója. A Sió csatorna hajózhatóvá tételének tervezője és építtetője.