Mekkora feladvány a vízimentés? – óriási a Balaton humánterhelése

Óriási a Balaton humánterhelése, amelynek vízében nyaranta naponta 250-300 ezer ember, éves szinten – a KSH adatai szerint – közel 3 millió ember fürdőzik – számolt be Horváth László a balatoni vízirendészet kapitánya. A Balaton közel 600 négyzetkilométeres vízfelületén mintegy 300 strandon fürdenek az emberek, és 104 kikötő között közlekednek hajók. Baj esetén a 112-es segélyhívó számot, illetve a balatoni vízirendészet közvetlen számát, a 1817-et kell hívni.

A tó 300 strandjának fele hivatalosan kijelölt szabadstrand, de csak a nagyobbakon működik parti vízimentő szolgálat, és a vöröskereszt elsősegély nyújtó pontja.

A professzionális balatoni vízbiztonsági rendszer a vízimentőkön, a strandi mentőkön és a viharjelzésen alapul. A vízirendészet és a vízimentők összesen 40 hajóval állnak készen bevetésre, ha menteni kell a nyílt vizen, vagy partközelben. A vihar közeledtére 31 viharjelző készülék figyelmeztet a Balaton partjainál, így valamelyik mindenhonnan látható.

A vízirendészet és a vízimentők idén augusztus 8-ig összesen 147 kivonulással 294 ember éltét mentették meg.

 

A legutóbbi eset: egy férfi egy kilométerre sodródott a parttól

A legutóbbi esetben, tegnap délután a siófoki vízirendőrök az Aranypart előtti vízterületen a szárazföldtől egy kilométerre lettek figyelmesek egy gumicsónakra. A benne ülő 65 éves budapesti férfi elmondta, hogy az erős szél miatt önerőből képtelen volt kievezni a partra, és csak sodródott a vízen. A rendőrök a férfit a csónakjával együtt visszavitték a sekély vízhez – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

 

A rendőrkapitány ezekre hívja fel a figyelmet

– Nem javasolt, sőt veszélyes 11-15 óra között a nyílt vízterületen, illetve árnyék nélküli területen tartózkodni,

– Hiába 27-28 Celsius-fokos jelenleg a Balaton hőfoka, tűző napon így is lehet 15 fok különbség a levegő és víz között. Fontos a test fokozatos hűtése, a hirtelen hőmérsékletváltozás elkerülése, különösen vízbeugrással,

– Senki ne menjen túlzott étkezés, alkoholfogyasztás után vízbe,

– Óvakodni kell a strandeszközökön, vízijárműveken történő elalvástól, mert könnyen elsodródik a szélben a fürdőző, illetve belecsúszhat a vízbe felhevült testtel, ami kockázatot jelent,

– Gondoskodni kell a folyamatos folyadékpótlásról,

– Aki rosszullét következtében bármilyen okból eszméletét veszti a vízben, ha leér is a lába, megfullad, ha nincs a közelében, aki segítsen rajta. Ezért aki teheti ne egyedül menjen a vízbe.

(fotók: hirbalaton.hu)