Megvédenék a kilátót Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

Várhatóan még ebben az évben megoldást találnak arra, hogy az Apáti-hegyen álló kilátóhoz érkező turisták ne rongálják a környezetet. A kilátó nagyon népszerű, az ideérkező látogatók azonban nem minden esetben használják a turista-útvonalakat, sok esetben új ösvényeket kitaposva közelítik meg az Őrtornyot. A helyzet tarthatatlan, ezért a Sajkodért Egyesület az önkormányzathoz fordult.

Bár az apáti hegytető korábban is kedvelt helye volt a kirándulóknak, a messziről is jól kivehető kilátó kétségtelenül új látogatókat vonzott, hiszen a tetejéről észak illetve dél felé fordulva egyben láthatjuk a félszigetet, a Balatont, a Külső-tó nádasait, a levendulást, a Belső-tavat, a település házait, az apátságot, és a Balaton-felvidék távolabbi hegyeit. A becslések szerint évente ötvenezren érkeznek a kilátóhoz, különösen a hétvégéken jelentős a forgalom. Ennek pedig nem mindenki örül, főleg nem a sajkodi nyaraló-tulajdonosok, akik egyre jobban féltik a nyugalmukat – írja a Tihanyi Visszhang.

Június elején a Sajkodért Egyesület, a Bakonyerdő Zrt. a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az önkormányzat képviselői a hely-színen tartottak egyeztetést, végig járták a kilátóhoz vezető turistaútvonalakat. A sajkodiak kifogásolták, hogy a látogatók a turista-útvonalakról letérve, több önkényes ösvényt is kitapostak már, több esetben magánterületet is sértve, ezért kérték, az illetékesek vizsgálják meg, mivel lehetne csillapítani ezt a forgalmat. A z egyeztetésen résztvevők egyetértettek abban, hogy óvni kell a természetet, a lehető legkisebb beavatkozásokkal kell a turistákat a ki-jelölt útvonalakon tartani.

Valóban jelentősen megnőtt itt a turista-forgalom, és az erre járók nemcsak a kijelölt utakat használják, érthető, hogy a helyieket zavarhatja ez. Egyeztettünk arról, hol lenne szükség további tiltó táblák kihelyezésére, hol kell kerítést esetleg kaput felhelyezni, sőt a turista lépcső felújításában is megegyeztünk. A Bakonyerdő Zrt. képviselője ígéretet tett arra, hogy a közösen meg-fogalmazott kéréseket továbbítja a vezetésnek. Úgy látom, van remény rá, hogy még idén ezek a beavatkozások megtörténjenek

– mondta Varró János. Az alpolgármester hozzátette: az egyeztetésen felmerült az is, hogy az apáti murvás parkolóba szükség lenne egy konténeres WC-re, az önkormányzat azt vállalta, hogy a parkoló tervezett bővítésekor teljesítik ezt a kérést.