Megvannak a megismételt polgármesterválasztás eredményei a Balaton közeli településeken (MTI)

Baloghné Varga Zsanett független jelölt nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Kisberényben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi megismételt voksoláson. A szintén Somogy megyei Taranyban Szekretár Pál független jelölt nyerte a polgármester-választást .

Szatmári Ibolya jegyző az MTI-nek elmondta: Kisberényben a győztes Baloghné Varga Zsanett 76, a szintén független Németh Sándorné 41, a Fidesz-KDNP jelöltje, Horváth Krisztián 3 érvényes szavazatot kapott. A 11 független képviselőjelöltből 4-en szereztek mandátumot.

A kisberényi névjegyzékben szereplő 231 választópolgárból 120 élt a választójogával. A választás megismétlésére azért volt szükség, mert a területi választási bizottság az október 13-i voksolás eredményét megsemmisítette és új szavazást rendelt el amiatt, hogy a községben csaknem megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkező választásra jogosultak száma a szavazás előtti hetekben. Sárhegyi Judit, a területi választási iroda vezetője korábban az MTI-nek elmondta, az eredetileg 128 nevet tartalmazó kisberényi névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ez ilyen rövid határidővel csak az állandó lakcím megváltoztatásával történhetett, ami jogellenes, ha valaki az új címén nem életvitelszerűen lakik.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a honlapján közölte, hogy a szavazókörök összesített adatai alapján Taranyban Szekretár Pál független jelöltet választották polgármesternek. A győztes 287, míg szintén független vetélytársai közül Czink Attila 188, Ritecz István 111, Orbán György 8 érvényes szavazatot kapott. A polgármester-választás eredménye a sorrend tekintetében nem változott az októberihez képest.
A település 925 választópolgárából 595 élt a választójogával, egy szavazat érvénytelen volt. Tarany 1-es szavazókörében azért kellett megismételni a polgármester-választást, mert mozgóurna nélkül bonyolítottak le mozgóurnás szavazást, és egy olyan ember is szavazott, akinek nem volt választójoga. A területi választási bizottság ezért megsemmisítette a szavazókör polgármester-választási eljárását.

A Veszprém megyei Litéren az 1-es számú szavazókörben kellett megismételni a polgármester-választást. Az október 13-i voksolás után ugyanis a szavazatok újraszámlálásakor kiderült, hogy a szavazókörben átadott voksokból hat szavazólap hiányzik, így nem eldönthető a választás eredménye. A mostani megismételt választáson nem változott az eredmény, Varga Mihály független jelöltet választották polgármesternek. Ezúttal – a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint – 533 szavazatot szerzett Szedlák Attilával szemben, akire 527-en adták le voksukat.

Lengyeltótiban a roma kisebbségi önkormányzati választást kellett megismételni, itt 177 választásra jogosultból szavazott 150, ami 85 százalékos részvétel.