Megvan Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa arculata (hellovidek.hu)

Az európai kultúrát 2023-ban Veszprém és környező régió, a Bakony és a Balaton-felvidék képvisel majd. Ezt azonban hatalmas munka előzi meg. A felvezető években is számtalan olyan programmal készülnek a szervezők, melyek már az ’23-as EKF-re hangolják a helybélieket és az érdeklődő tömegeket egyaránt. Ezeken a rendezvényeken túl a háttérben is folynak a munkálatok, nem régiben például megválasztották az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa arculatát.

Alkottunk egy munkacsoportot, ami rengeteget foglalkozott a pályázat lebonyolításának mechanizmusával, a kiírás szövegezésével és a benne szereplő brief megfogalmazásával – fogalmazott a hellovidek.hu-nak a marketing, kommunikációs és értékesítési igazgató. Zugschwert Szabolcs kifejtette:  céljuk az volt, hogy azonos hangsúlyt kapjon az arculatban a Balaton és Veszprém is, illetve szerették volna, hogy minden értéket és célt képviseljenek vizualitásian is, ami a programban szerepel. A pályázat kapcsán az is cél volt, hogy kommunikálják az arculat, mint vizuális identitás fontosságát.

Pontosan emiatt a kiírt pályázat meghívásos alapú volt, tehát nem jelentkezhetett bárki. Olyan tervezőket kerestek fel, akik képesek nagy arculati rendszereket alkotni, vagy van már komoly, kulturális területen szerzett tapasztalatuk van. A szakmai stábnak sikerült a Veszprém-Balaton régióból is találni indulókat. De Végül a De-Form, a Graphasel, a Hidden Characters, Mesterházy Ákos, a Peltan-Brosz és Tóth Andrej adott le pályázati anyagot.

A felkért szakmai zsűri elnöke Gerhes Gábor volt, a tagok pedig Farkas Anna, Laki Eszter, Hegyeshalmi László és Can Togay János voltak. Az értékelés végén egyhangú szavazás döntött arról, hogy a Hidden Characters a nyertes. A zsűri indoklása szerint az ő munkájukat kiemelte a sorból az európéer szemléletmód és az embléma grafikai minősége, többrétegű jelentéstartalma, ami könnyen „olvasható” és összetéveszthetetlenül megjegyezhető.

A nyertes tehát a „Ragyogj Veszprém-Balaton” pályázat, amely a szervezők szerint magában foglal mindent, amit szeretnének közvetíteni a külvilág felé – tudósít a hellovidek.hu.