Megvan a Balaton ünnepének dátuma – ekkor lesz idén a Kékszalag (Vitorlázz Itthon)

2022. július 14 – 16 között rendezik Közép-Európa legnagyobb tókerülő versenyét , melynek az idei évben is névadó támogatója a Raiffeisen Bank. A Kékszalag a Balaton legtradicionálisabb vitorlásversenye, amely több mint nyolcvan éves fennállása alatt folyamatosan megújult. 2021-ben hatalmas csatát követően az RSM nyerte az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A második helyen mindössze bő két perces hátránnyal a Raiffeisen Fifty-Fifty érkezett meg a balatonfüredi célba – írja a Vitorlázz Itthon

A versenyt először 1934-ben írta ki a balatonfüredi Hun­gária Yacht Club. Elképzelésük lényege az volt, hogy a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhesse, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózza a tavat. 1942-ig a versenyre kétévente került sor, ezután a háború miatt kimaradt néhány esztendő, s a hagyomány 1947-ben éledt újra. A verseny egyre népszerűbb lett, s 1955-ben a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. Ezt a fantasztikus rekordot csak 57 évvel később, 2012-ben sikerült megdöntenie egy high­tech anyagokból készült katamaránnak! 2001 óta a ver­senyt már évente rendezik meg, s Európa legnagyobb tókerülő versenye lett, amelyen hatszáz vagy több hajó is elindul.

A Kékszalag hagyománya, hogy a versenyre mindig azon a júliusi hétvégén kerül sor, amely legközelebb van a holdtöltéhez. A rajt sokáig péntek reggel volt, az utóbbi időben azonban átkerült csütörtökre, de az időpont változatlan: reggel kilenc óra. Eleinte nem volt időkorlátozás, később azonban bevezették a negyvennyolc órás limitet. Aki tehát szombat reggel kilencig nem ér célba, az hiába küzdött!

A tavalyi esztendőben az RSM nyerte az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A második helyen mindössze bő két perces hátránnyal a Raiffeisen Fifty-Fifty érkezett meg a balatonfüredi célba. Az RSM megvédte címét, amely legutóbb Litkey Farkasnak sikerült 2017-ben. A szombat reggel 9-kor lejáró limitidőn belül – fél 9 után nem sokkal – a Reider Péter kormányozta Szelíd nevű hajó futott be utolsóként. 343. hajóként.

A verseny végén folytatódott a fiatal hagyomány: ahogy 2019-ben, 2020-ban ezúttal is a verseny első helyezettje köszöntötte az utolsót: az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon elsőként befutó RSM legénysége fogadta a Szelíd csapatát a balatonfüredi célban.