Megújult és funkciókkal bővült a veszprémi Kálvária-domb környéke

Megvalósult a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése Veszprém városában. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósulhatott meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból biztosított vissza nem térítendő támogatás mértéke 255 000 000 Ft.  A kivitelezés költsége összesen 706 405 823 Ft volt, amelyhez 462 703 068 Ft összegben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program nyújtott támogatást – áll a projektgazda hétfői közleményében.

 

A „Kulturális negyed” és a Kulcsprojektként definiált „Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése” projektek egymással szinergiában valósítják meg a fejlesztési területre tervezett koncepció célját, hogy egy olyan zöldfelület jöjjön létre a belváros szívében, amely komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyező, a rekreációs és reprezentációs igényeket is megfelelően kielégítő funkciók jöjjenek létre.

A fejlesztéssel érintett terület a Megyeház tér – Egyetem utca – Erzsébet sétány által határolt belvárosi részen helyezkedik el. A fejlesztés célja, hogy a beruházás a környező intézmények és az akcióterület zöld felületét összekapcsolja, a fejlesztés által élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt.

A Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrész gyalogos közlekedési és rendezvényterületként definiálódott, ahol a rendezvények színvonalas megtartásához szükséges színpad is elhelyezésre került. Az Erzsébet sétány és a Bakony Ház környezetének rendezése során az etnobotanikus kert bővítésére került sor.

A Kálvária-dombon található, középkori Szent Miklós templom feltárt alapfalának megközelíthetőségét a domboldalon felfutó rámpa biztosítja. A környező zöld felületek rendezése, utcabútorok kihelyezése is a projekt keretében valósult meg. A rom mellé kulturális hagyományok, örökség bemutatására alkalmas térelemként részletes ismertető táblát helyeztek el – áll a közleményben.