Megújult Balatonalmádiban a zsindelyes székely pad (Új Almádi Újság)

Lassan egy évszázada áll Balatonalmádiban a Wesselényi strand felé vezető úton egy pad, melyről pontosan nem tudni, mikor készült és ki építette. Helytörténészek szerint a padot az 1930-as években székely ácsok építették, melynek volt egy párja is, ami ma már nincs meg. Évtizedekkel ezelőtt a pad és környéke hangulatos gyülekezőhely volt. Az Öreghegyi vasútállomásról a strand felé igyekvők itt pihentek meg, és utána mentek a Balatonra fürödni. Most páratlan összefogással újult meg a műemlék. 

(Fotó: Facebook/ Balatonalmádi Város)

Az elmúlt években  a pad állapota sokat romlott. Benőtte a vadszőlő, a zsindely szinte teljesen lerohadt, az egyedi motívumkincs már-már eltűnt. 2000-ben a helyi honismereti kör átfestette és felfrissítette, de az elmúlt 20 évben az időjárás nem kegyelmezett, újra beavatkozásra volt szükség – számolt be az Új Almádi Újság.

A tervek 2019-ben elkészültek, mivel azonban a pad a MÁV tulajdonában van, így hozzájárulásukat kellett kérni. A cég kiváló partnernek bizonyult, áldását adta a felújításhoz, melyhez a szükséges anyagokat ingyenesen biztosította.

A koronavírus-járvány közbeszólt, így a helyi civilek késve kezdhettek neki a munkálatoknak, de a széleskörű összefogás gyorsította a folyamatot. Október közepén már a végéhez közeledett a felújítás: a tetőt kicserélték, a padozat ülőrésze és a háttámla megújult, de a motívumok újravésése és újrafestése is megvalósul.

Jáger István grafikusművész figyelmét egyik barátja Tuffner József hívta fel a padra 2009 nyarán – így indult el a közös gondolkodás a műemlék megmentésére. A művész célja, hogy a zsindelyes pad a Balatonalmádi Értéktár része legyen. Mivel jelenlegi helyén eredetei funkcióját nem tudja betölteni, mivel a forgalmas főút mellett áll, Jáger István tervei között szerepel az is, hogy egy másik, nyugodtabb helyen lehetne újra felépíteni, hogy ismét a nyugalmas pihenést szolgálja az örökség.