Megújul a Szépkilátó Balatongyörökön (TV Keszthely)

A beruházást a Festetics-örökség programból valósítják meg, de egy megyén átnyúló veszprémi projektből is fejlesztenek Balatongyörökön. Becslések szerint a Szépkilátót évente akár 200 ezren is felkeresik. Az önkormányzat célja, hogy kulturált körülményeket biztosítsanak és emléket állítsanak Lady Mary Hamiltonnak is. A Festetics–programból kilenc helyszínen fejlesztik a turisztikai attrakciókat.

Épül az új mellvéd a Szépkilátónál, a látogatók itt is megpihenhetnek majd és megcsodálhatják az egyedülálló panorámát – írja a TV Keszthely.  A beruházás keretében parkosítani is fognak és szobrot állítanak Lady Mary Hamiltonnak, aki gyakran látogatott ide. A parkoló és a kilátópont között mészkőburkolatot kap a sétány, és a villamos rendszert is felújítják, új világítást telepítenek, ügyelve hogy alacsonyabb legyen a fényszennyezés.

Biró Róbert polgármester elmondta: ez már egy évszázad óta ismert kilátópont a Balaton környékén, amit még Eötvös Károly írt le az Utazás a Balaton körül című művében.

“Úgy hívta ezt a fejezetet, ahol ezt a tájat leírta, hogy a világ legszebb tája. Ehhez méltóak szeretnénk lenni, hiszen ez a kis kilátópont régi, fekete-fehér képek alapján ismerjük, hogy hogyan nézett ki ötven-hatvan-hetven évvel ezelőtt. Egyre többen állnak meg, egyre többen közlekednek autóval, itt van a 71-es út mellett egy könnyen megközelíthető ponton. Nagyon fontosnak találtuk, hogy ezt a pontot most így 2022-ben felfrissítsük.” 

-fogalmazott.

A Szépkilátó alatt, a kerékpárút mellett pihenőhelyet építenek. Erre ötmillió forint támogatást kapott az önkormányzat egy megyén átnyúló, veszprémi projektből. Az állomáson a balatoni várakat fogják bemutatni.

A kilátópont körül zajló beruházásra az önkormányzat a Festetics-projektben kapott 63 millió forintot. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezette konzorciumban még Gyenesdiás, Keszthely és Hévíz szerepel. A program célja a komplex turisztikai fejlesztés.

Varga Zsófia projektmenedzser szerint a Festetics-kastély Keszthelyen az egyik legfrekventáltabb magyarországi vidéki desztináció és ez olyan hívószó a turisztikában, hogy erre sokan megjönnek, csak a kastélyt igyekeznek meglátogatni. A projekt pont arról szól, hogy a kevésbé ismert, de Festeticsekhez kapcsolódó turisztikai célpontokat felfűzze és egységes kínálatként jelenítse meg.”

A projekt keretében a Balatoni Múzeumban Festetics-szabaduló szobát alakítottak ki. A Majormúzeumban játszómalmot építettek, Gyenesdiáson pedig felújították az Osvald-Talabér féle vízimalmot, Hévízen rehabilitálják a tavat körülölelő sétányt. A program keretében újult meg a Festetics-kastély hangjátéka és díszvilágítása, a Festetics Imre Élményközpont pedig új játékelemekkel és VR szemüvegekkel gazdagodott. A program hozzájárul a Balaton négyévszakos kínálatának erősítéséhez és a vendégforgalom növeléséhez. A hálózatba kapcsolódott attrakciók egységes megjelenéssel és minőségben újulnak meg. A projektre elnyert támogatás 1,2 milliárd forint.