Megújul a Hévízi-tó környéke (zaol.hu)

A tóvédelmi program jól halad, már csaknem teljesen kész az új sétány, és őszig valamennyi tervezett fejlesztéssel végeznek a szakemberek. A véderdő pedig egyben turisztikai látványosság lesz a tó körül.  

A 660 milliós projektben a hévízi önkormányzat a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházzal, valamint a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvánnyal dolgozik együtt – tudósít a zaol.hu.

A védett területen több fejlesztés halad párhuzamosan, például lombkorona-kilátó épül, tanösvényeket alakítanak ki és megújítják a tó zsiliprendszerét is.

Csaknem teljesen elkészült a tanösvény, amely kellemes sétára, kirándulásra, sportolásra invitálhatja a helyieket és a vendégeket, megismertetve velük a csaknem érintetlen őstermészet szépségeit

– közölte Papp Gábor polgármester, hozzátéve, a rekonstrukciós munkák során frissül és bővül az erdő fa- és növényállománya is.

Az északi kifolyó medrét szélesítik, sőt kisebb kanyarulatokat is kialakítanak, hogy az ide látogatók jobban megfigyelhessék a Hévízi-tó környezetének fás-lápos élővilágát, folytatta a polgármester. Új pihenőpadokat, szemeteseket helyeznek el a sétányon, felújítják a patakon átívelő hidakat és a felsőerdőben lévő lépcsőket is.

A hévízi kórház épületei és az Ensana közötti területen 24 méter magas lombkorona­megfigyelő tornyot építenek, amelyből nemcsak az erdőre nyílik csodás panoráma, hanem a Hévízi-tóra is.

A tóvédelmi projekt során az akadálymentesítésre is figyelnek, szögezte le Papp Gábor. Az alsóerdőben egy mozgáskorlátozottak által is könnyen használható szakaszt alakítanak ki.

A munkák a tervek szerint ősszel zárulnak, amikor visszapótolnak nagyobb mennyiségű tőzeget a tóba.