Megújul a badacsonytomaji strand és a kikötő környéke (veol.hu)

Folytatódnak a badacsonytomaji fejlesztések. A már elnyert különféle pályázatok mintegy kétmilliárd forintnyi értéket képviselnek. A projektek jelentős része elkészült, a többi kivitelezés alatt van, a tervek szerint a nyár elejére befejeződnek a beruházások.

A kerékpáros közlekedés javítására 98 millió forintot nyertek, a Zöld város projekt 612 milliós támogatást nyújt. Strandokat fejlesztettek, tavaly nyár elejéig 140 milliót fordítottak a három fürdőhely korszerűsítésére.

A Balaton-felvidék világörökségi várományosa a város, e címmel 420 millió forintot nyertek, a Kisfaludy- házhoz felvezető út komfortosabbá tételét fedezi az összeg. A kivitelezés során fejlesztik az ivóvízhálózatot, amely feladat az ott élőknek nagyon fontos. Ugyanis a Kisfaludy- forrásra alapozott házi vízmű látja el a hegy egy jelentős részét. A nagyfeszültségű vezetékeket föld alá viszik, hogy a hegy páratlan látványát ne zavarják.

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésének keretében az Egry művelődési ház felújítására 148 milliós támogatás nyertek.

Közlekedésfejlesztés címén 54 millió forinthoz jutottak, az összegből elektromos buszokat vásároltak, az iskola előtt pedig parkoló épül. Az MLSZ-től kondiparkot nyertek, azt a sportpályára telepítik. A városüzemeltető kft. új munkagépet vásárolt, a Tatay iskola 43 milliót nyert iskolai sport­udvar kialakítására, belső korszerűsítésre. Megújult a Pipitér óvoda, mini bölcsődét alakítottak ki benne.

A Területi Operatív Program Zöld város projektje keretében a Balaton-parti területen megújul az alsó bazársor, a strandbejárat és a parkolót lezáró régi kőépület. A 612 milliós támogatásból a Badacsony ABC környékén közel 40 millió forintból már elkészült a parkoló térkövezése, valamint a városháza körüli tér szintén új külsőt kap, és üzleteket építenek a területen. A korábban ott álló épületeket már elbontották, folyamatban van az építkezés, a tér kialakítása.

A mólópark területe ugyancsak megújul, az ott álló kőépületet is érinti a beruházás, valamint rendezvényteret alakítanak ki a helyszínen. Elbontották a korábbi strandbejáratot, a strandi büféket, helyükre új épületek készülnek. Bejáratot, konyhát, napozóteraszt alakítanak ki. A városháza körüli tér szintén új külsőt kap. A beruházás várhatóan az idei év nyarára elkészül.

A teljes cikk itt.