Megtisztítják a Hévízi-csatornát az idegenhonos növényektől

Megkezdődött az idegenhonos vízi növényfajok gyérítése a Hévízi-csatornán, a KEHOP-4.1.0-15-2016-00050 azonosítószámú, ,,A Hévíz-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása” című projekt keretében.

A Hévízi-csatornán a gyérítés a Hévízi-tó kifolyóján található zsiliptől a 76. sz. közlekedési útig terjed, közel 10 km hosszúságban. Azokon a szakaszokon, ahol nincs, vagy kis mértékben fordulnak elő védett vagy védendő növények, és azok kikerülhetőek, a gyérítés gépi eszközökkel történik, külsős vállalkozó bevonásával. Vannak azonban olyan szakaszok, ahol nagy kiterjedésben vannak jelen védett, vagy védendő fajok, ezeken a részeken a gyérítést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végzik kézi eszközökkel – olvasható az igazgatóság honlapján.

A tóvédelmi program célja  a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található védett természeti területek, illetve a BfNPI jelenlegi és tervezett vagyonkezelésébe kerülő területein található élőhelyek védelme és helyreállítása. A projekt olyan területek természetvédelmi helyzetét kívánja javítani, amelyek nagy biodiverzitású értékes élőhelyek, vagy azzá válhatnak egy-egy olyan térségben, ahol a természeti értékek pusztulásának folyamata az elmúlt időszakban ijesztően felgyorsult, előrevetítve a fajok veszélyeztetettségének folyamatos növekedését.

A programon belül olyan helyszíneken is történik beavatkozás, amelyek védettek és/vagy tagjai az Európai Unió Natura 2000 hálózatának. A projekt ezzel a tevékenységgel hozzájárul a természetvédelmi és közösségi szempontból kiemelkedő értéket képviselő fajok és élőhelyek megőrzéséhez.