Megszületett az ítélet a halálos alsóörsi motoros baleset ügyében (veol.hu)

Egy év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte V. R.-t csütörtöki ítéletében a Veszprémi Járásbíróság, aminek végrehajtását két évre felfüggesztette. Emellett egy év tíz hónapra eltiltotta a járművezetéstől, és kötelezte 764 ezer forint perköltség megfizetésére. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért – írja a veol.hu.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolta az ügyészség V.R.-t, aki 2016 júniusában személyautóval, a 71-es számú főúton közlekedett Csopak felől Alsóörs irányába, egy konvojban, benne a motorossal. A vád szerint V. R. a 71-es számú főútról, a saját forgalmi sávjának közepéről kívánt lekanyarodni balra, amikor nem biztosított elsőbbséget az őt balról, szabályosan előző motorkerékpárosnak. A motoros, az előtte 10- 16 méterre történő kanyarodást látva vészfékezett, de ennek ellenére járműve eleje 30-35 kilométeres sebességgel az autónak ütközött. A balesetben a motor vezetője és utasa leesett, miközben az utasról a bekapcsolt bukósisak lerepült. A balesetben az utas nyolc napon túl gyógyuló, súlyos koponyasérülést szenvedett, majd rövidesen meghalt. A motor vezetője nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az április 4-i tárgyaláson az ügyész az autóoszlopban levők tanúvallomásaira hivatkozva kiemelte, bizonytalannak látták az előttük levő Toyota Yaris közlekedését, amit V. R. vezetett, indokolatlanul lassan ment, nem sorolt be, hanem középről kanyarodott, hirtelen, hamar fékezett. A baleset után lement a 71-es útról, távolabb állt meg. Az autós vallomásából felidézte, belenézett a tükrökbe, időben kitette az irányjelzőt, besorolt, és nem középről kanyarodott. V. R. ügyvédje bírálta a helyszínelést, a szakértői véleményeket. Szerinte a súlyos sérülésben közrejátszott, hogy az utas fejéről ütközéskor, bekapcsolt állapotban leesett a bukósisak. V. R. az utolsó szó jogán azt mondta, a helyszínelés adatai nem voltak konkrétak, feltáróak, azokat nem fogadta el. Nem látta a motorost, körültekintően közlekedett, nem felelős a történtekért.

Hédl Anna, az elhunyt fiatal nő édesanyja az ítélet után lapunknak azt mondta, lányát egyedül nevelte, a történtek miatt tönkrement az élete, lelkileg is megromlott az egészsége, lánya 3,5 éves kislányt hagyott maga után, aki azóta is keresi az édesanyját.