Megszületett a döntés: nem megalapozott a Kerekedi-öböl partjára kért terület átminősítés (merce.hu)

Nem lehet építkezni a Csopakhoz közeli Kerekedi-öböl partján, miután az illetékes hatóságok a beruházó terület-átminősítési kérelmét nem találták megalapozottnak. Ezt közölte a Kerekedi-öböl környékének megmentéséért július végén tiltakozásba kezdett Összefogás a Balatonért civil szervezet – írja a merce.hu.

 

Az egyesület azt közölte: „a tulajdonos olyan földterületeken szándékozott építkezni, aminek közvetlen szomszédságában természetvédelmi terület, Natura 2000 védettségű területek vannak, közvetlenül a Balatonhoz csatlakozva,” ezért azután erre nem is kapott engedélyt.

Július 26-án kaptak a civilek lakossági bejelentést arról, hogy a tulajdonos nagymértékű fakivágásba kezdett az erdőben, amelynek következtében azonnal rendőrségi bejelentést tettek, később pedig Csopak polgármesterét, Ambrus Tibort és a Veszprém megyei kormányhivatalt is megkeresték a helyszínen készített fotódokumentációval.

Mindennek ellenére július 29-ére a teljes, érintett, erdős területet kivágatták az öbölben, ezért július 31-én tüntetést tartottak az ez ellen tiltakozók a helyszínen, hogy elkerüljék a további környezetpusztítást. Mindezek után aláírásgyűjtés is indult az ügy érdekében, míg a fairtás miatt a terület tulajdonosát vonták eljárás alá.

A cikk folytatása itt elolvasható.