Megoszlanak a balatoni vendéglátósok tapasztalatai a munkaerőt illetően (24.hu)

Az utóbbi években sem volt egyszerű dolgozót találni a balatoni főszezonra a vendéglátósoknak és szállásadóknak, de a Covid-járvány még zavarosabbá tette a képet. A kényszerű – hol ideiglenes, hol végleges – bezárások és a bizonytalanság miatt sok munkavállaló távozott a szektorból. A szezonálisan nyitva tartó helyeknek most sokkal nehezebb felszolgálót, pultost, konyhai dolgozót találni, mint a holt szezont elviteles-kiszállítós rendszerben kibekkelőknek. Egyesek már a külföldi munkaerő kényszerű behozatalát vizionálják, pedig még mindig jobb a helyzet, mint Budapesten. Balatoni vendéglősökkel beszélgettünk a 2021-es főszezon előtt – írja a 24.hu.

A turisztikai és a vendéglátós ágazat bajairól bő egy éve megy a polémia: meddig kell még zárva tartani, ki kompenzálja a szektort, igazságos-e a kompenzáció, hány hotel, panzió, étterem, bisztró, büfé zár be végleg, mi lesz a munkaerővel, és így tovább. A munkaerő hiánya most, hogy május eleje óta ismét nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek, különösen égető problémát okoz sok helyen. Mivel egyszerre nyitott meg az ország rengeteg vendéglője és szállása, így minden bezárt hely egyszerre kezdett dolgozókat felkutatni.

Vendéglátós körökből azt hallottuk, hogy mindez – főleg a Balatonnál – azért nem lesz egyszerű, mert megunva a bizonytalanságot sok vendéglátós dolgozó végleg otthagyta a szektort.

Ennek próbáltunk utánajárni, balatoni turisztikai szereplőket kérdeztünk, és akik válaszoltak, érdekes összefüggéseket világítottak meg.

A legvidámabb barakk
„A Covid-válság rendesen megtépázott minden szereplőt” – kezdett neki Dobai András, a balatonfüredi Kredenc pizzéria tulajdonosa. Szerinte a tapasztalt balatoni vendéglősök felkészülhettek a mostani munkaerőhelyzetre, de a kizárólag a főszezonban működő üzletek az idén nehezebb helyzetben vannak, mert szokás szerint a nulláról kell a csapatot felépíteniük, csakhogy ezúttal az ország minden szegletében vadásznak a munkaerőre. Ennek az az oka, hogy egyszerre nyitottak, nyitnak meg szerte az országban a szállások, éttermek, büfék.

A Kredenc – pár egyéb balatoni vendéglátóhellyel egyetemben – nem állt le a télre sem, „heti öt nap szállítottunk ki pizzát, így nagyobb létszámú törzsállományt tudtunk foglalkoztatni, mint az elmúlt években”. De a létszám feltöltése a nyárra nem volt ilyen egyszerű, holott Dobai elmondta: „az egész lockdownt, így a telet is végigcastingoltam, hogy csellengő, hasznos személyzetet találjak”. Ennek ellenére nem záporoztak a jelentkezések (egy embert tudott pluszban felvenni), szerinte részben azért, mert nagyobb volt a pályaelhagyás az utóbbi időszakban. Akiknek például családjuk van, a vendéglátó szektor leállásakor gyorsan elhelyezkedtek máshol: logisztikában, magánegészségügyben (például recepciósként) vagy épp futárként.

Dobai szerint mindenki tudta a szakmában, hogy az elvándorolt dolgozók 60 százaléka nem akar majd visszajönni vendéglátózni. Persze szerinte ez érthető, ugyanis egy heti ötnapos, nyolcórás munkarend elviselhetőbb, mint a vendéglátásban a folytonos hétvégézés és az éjszakai munka.

A cikk folytatása itt elolvasható.