Megnyitották a Szendrey-emlékházat Keszthelyen (TV Keszthely)

Alig egy hónap alatt bővült ki az emlékszoba kiállítása. A rendezők célja az volt, hogy szülővárosában végre méltó emlékhelye legyen Júliának. A tárlat részletesen tárja fel Petőfi és Júlia életútját, az Újmajor történetét, valamint érinti Szendrey irodalmi munkásságát.

Újabb mérföldkőhöz érkezett Szendrey Júlia szülőházának és a hozzá kapcsolódó kiállítás története. 14 évvel az emlékszoba megnyitása után emlékházzá bővült a létesítmény az Újmajorban – tudósít a TV Keszthely.

Amilyen sokrétű volt Szendrey Júlia élete, olyan sokrétű a kiállítás is. A Georgikon és az Újmajor története, Petőfi és Szendrey életútja, illetve Júlia meséi és gyermekeinek írásai is szerepelnek a kiállításon. A tárlat kibővítéséhez falakat bontottak, követve a műemlékvédelem segítő tanácsait. Lukács Gábor vezetésével, mindössze egy hónap alatt készült el az emlékház.

„Nekem ez egy nagyon fontos és szép nap. Az hogy nekem egy ilyen nap, egy dolog, de az sokkal fontosabb, hogy én úgy gondolom, hogy Keszthely egy olyan emlékhellyel, egy olyan emlékházzal bővül, amikor a Keszthelyen született Szendrey Júliának végre egy méltó emlékhelye lesz” 

– nyilatkozta dr. Lukács Gábor, az emlékszoba gondozója.

A néhai közvélekedés szerint Petőfi halála után Szendrey Júlia, második házasságával nem volt méltó a nemzet özvegye szerepre. Ma már más a megítélés, köszönhetően az irodalomtörténészeknek és más szakembereknek, akik feltárták Júlia életművét. A kiállítás is hangsúlyozza, ő sokkal több volt, mint Petőfi felesége, verseket írt, valamint Andersen meséit ő fordította először magyarra.

„Költőként és alkotóként is méltatható. Nagyon fontos körülmény, hogy kortárs kritikusok, mégpedig gyilkos irodalomkritikusok, akik nagyon szigorúak voltak, úgy ítélték meg, hogy a hajdani kortárs alkotók között Szendrey Júlia elérte az irodalmi szintet.”

-fogalmazott Berecz Ágnes irodalomtörténész:

A bővítést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem finanszírozta. A Georgikon kezelésében működő kiállítást a nyáron két teremmel akarják bővíteni, melyben Júlia irodalmi munkásságát kívánják részletesebben bemutatni.Szendrey Júlia emlékét az önkormányzat is szeretné méltó módon őrizni.

„Döntött arról a testület, egy művész felajánlása kapcsán javasoltam, hogy egy Petőfi, Szendrey közös szobor felállítására kerül sor. Ezt a Helikon parkban fogjuk felállítani még ebben az évben.”

-közölte Manninger Jenő polgármester.

Az emlékház jelenleg még telefonos bejelentkezés alapján látogatható. Várhatóan április közepére állandó nyitva tartás is lesz. Bővebb információ a világhálón található.