Megnyílt a Helytörténeti Gyűjtemény Balatonfüreden

Az Óvárosban álló korszerű intézményben a helytörténeti kutatószolgálat mellett látványtár-kiállítás és zeneműterem is helyet kapott.

Nagyon fontos volt nekünk ez a ház, mert a helyi múltunkra, a gyökereinkre kell építkeznünk. Az Óváros több elemből álló rehabilitációja a Helytörténeti Gyűjtemény átadásával lett teljes. Szeressék, látogassák ezt a helyet! Kérem a tanárokat, hogy hozzák el ide az osztályaikat, hogy a diákok megismerhessék elődeinket, akikre méltán lehetünk büszkék – fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Bóka István polgármester.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője is azt hangsúlyozta, hogy a megújult Helytörténeti Gyűjtemény lehetőséget ad arra, hogy megismerhessük a múltunkat.
Illés Hajnalka önkormányzati képviselő kiemelte: a városrész megújítása révén 21. századi próbatermet, új, modern élelmiszerüzletet, tetszetős közterületet kapott az Óváros.  Három felekezet temploma és egy zsinagóga határolja ezt a területet, a legjobb helyen vagyunk – mondta a képviselő.

Az ünnepségen Tóth Györgyi a városi könyvtár igazgatója a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, az új intézmény létrejöttéről, előtörténetéről beszélt, megemlékezett Bálint Jánosnéról, akinek nagylelkű házadománya volt az első helytörténeti gyűjtemény otthona. Az adományozó emléktáblát is kapott az épület falán.

Nagy öröm, hogy végre egy helyen tudjuk tárolni és részben bemutatni a város helytörténeti gyűjteményének anyagát. Hetenként három napon biztosítjuk a kutatószolgálatot, lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások is, amelyeken a helyi diákok megismerkedhetnek a város történetével. Az épület emeletén látványtár-kiállítás látható, amely Balatonfüred régmúltjának mindennapjait mutatja be. A kiállítás persze csak egy ízelítő a rendelkezésünkre álló hatalmas anyagból – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Tóth Györgyi.