Megnyerték az éremfutamot, nyolcadikként zártak a világbajnokságon a balatoni vitorlázók

Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor egység megnyerte az éremfutamot a szombati zárónapon, így a nyolcadik helyen végzett a vitorlázók 470-es hajóosztályának világbajnokságán, a portugáliai Vilamourában. A magyar páros (110 helyezési pont), amint az már az utolsó részverseny előtt gyakorlatilag biztos volt, nem tudta kiharcolni az olimpiai részvételt, mert az itt megszerezhető egyetlen tokiói kvóta a portugál testvérpáré, Diogo és Pedro Costáé lett. A hazaiak (73) a második helyen fejezték be a világbajnokságot.

A magyar szövetség honlapja a beszámolójában emlékeztetett rá, hogy az olimpiai kvalifikációért a portugál és a magyar kettős mellett svájci, német, izraeli és osztrák párosok pályáztak, de ezek ebben a külön versenyben hátrébb végeztek.

“Arra tippeltem a világbajnokság előtt, hogy egy hatodik-nyolcadik körüli helyezéssel kvótát lehet szerezni. Arra senki nem gondolt, hogy egy még kvóta nélküli páros ezüstérmes lesz a vébén. A Costa testvérek nagyon jól vitorláztak, még csak azt sem lehet mondani, hogy mázlijuk volt. Jobbak voltak nálunk”

– idézte a hunsail.hu oldal Majthényi Szabolcsot, a magyar páros edzőjét.

Győzött a svéd Anton Dahlberg, Fredrik Bergström kettős (52), harmadikként pedig a Jordi Xammar, Nicolas Ridríguez spanyol duó (78) végzett. Az éremfutamban az addigi 11 futam alapján az első tízben zárt egység vett részt.

Gyapjasék a gyenge szélben, minimális hullámzásban jól rajtoltak, majd voltak harmadikok is, de hamar visszavették a vezetést és a befutóig még növelték is az előnyket. A Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői pályafutásuk legjobb eredményét érték el a világbajnoki nyolcadik hellyel.
A 470-es osztály ebben a formában utolsó világbajnokságán versenyzett. A 2024-es olimpián ugyanis már vegyes legénységgel indul a hajóosztály, a tokiói olimpia futamait követően pedig már csak vegyes legénységgel rendeznek versenyeket mindenhol a világon – olvasható a szövetségi beszámolóban.

Vitorlázásban Magyarországnak eddig négy tokiói olimpiai helye van. Berecz Zsombor (Finndingi) és Érdi Mária (Laser Radial) éremesélyesként indulhat Tokióban. Rajtuk kívül még a szörfös Cholnoky Sára és Vadnai Benjamin (Laser Standard) szerzett részvételi jogot, utóbbi testvérével, Jonatánnal válogatózik az ötkarikás játékokért.