Megnőtt a szabálytalan csónakos horgászok száma a Balatonnál (HírTV.hu)

Az idei őszön a korábbi évekhez képest sokkal gyakrabban találkoztak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) halőrei olyan csónakos horgászokkal, akik a megengedettnél jóval nagyobb távolságba merészkedtek ki a nyílt vízre. A probléma nem kötődik egyes régiókhoz, a Balaton mindhárom medencéjében találkoztak ilyen esetekkel – számolt be a halgazdálkodási társaság.

 

A kismértékű, egy-kétszáz méteres tévesztések esetében figyelmeztetésben részesítették a horgászokat, de az ennél nagyobb távolságú hiba esetén – sajnos erre is volt néhány példa – eljárást kellett indítani a szabályszegőkkel szemben.

A következményeket két irányból is érdemes mérlegelni. Egyrészt a Hajózási Szabályzatot tartalmazó 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet Balatonra vonatkozó fejezete leírja, hogy „csónak a parttól számított legfeljebb 1500 méter széles vízterületen közlekedhet.”

Amennyiben ezt a szabályt megszegi a hajóvezető (függetlenül attól, hogy horgászik-e, vagy hogy milyen típusú területi jegyet váltott), a vízirendészet munkatársai jogosultak eljárást kezdeményezni vele szemben, aminek következtében pénzbírságra számíthat.

A BHNp Zrt. elsősorban a horgászatra való jogosultságot ellenőrizte. A Balatoni Horgászrend 8. pontja kimondja, hogy „A partközeli horgászjegy a Balatonon a parttól a víz felé 1500 méter távolságig partról vagy lajstromszámmal nem rendelkező vízi járműről jogosít horgászatra.”

Tehát ha valaki partközeli jeggyel a parttól 1500 méternél távolabb tartózkodik halfogásra alkalmas állapotú eszközökkel, akkor a jogosulatlan horgászat tényállását valósítja meg. Gyakorlatilag ez annyit tesz, mintha engedély nélkül horgászna, mivel olyan vízterületen van, amelyre nem érvényes a területi jegye –  írja a BHNp Zrt. közleményére hivatkozva a hirtv.hu.