Meglepően jól finiselt a vendégforgalom az MSZÉSZ elnöke szerint (vg.hu)

Meglepően jól alakult az év végi vendégforgalom a szállodákban is, a kora őszi félelmek ellenére mind a november, mind a december remekül sikerült – értékelte az év végi turisztikai mutatókat Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak. 


A KSH gyorsjelentése szerint 2022 novemberében 7,8 százalékkal több vendégéjszakát és 35 százalékkal több bevételt könyveltek el a hazai kereskedelmi szálláshelyek, mint egy évvel korábban. Az éves árbevétel az első tizenegy hónapban 70 százalékkal haladta meg a bázist, ami azonban a 2021 egyes időszakait még erősen meghatározó Covid miatt elrendelt korlátozások nyomán nem tekinthető igazi viszonyítási alapnak.

Minden idők csúcsidőszakától, a 2019-es év számaitól még el vagyunk maradva, de már nem durván, a mínuszokat fokozatosan és folyamatosan dolgozza le az ágazat
– hangsúlyozta Flesch Tamás a vg.hu érdeklődésére.

Csehország volt a legerősebb küldőpiac novemberben, ami a szállodaszövetségi elnöke szerint nagyon-nagyon érdekes fejlemény és országosan is jellemző, a cseh vendégéjszakák száma folyamatos nő. Ugyanakkor szomorú – tette hozzá a szállodaszövetségi elnök –, hogy a francia vendégforgalom még 40 százalékos mínuszban van a rekordévhez mérten.

Az alapvetően és hagyományosan az egyik legnagyobb küldőpiacunknak számító Németországból és az Egyesült Királyság mellett a szomszédos országok mindegyikéből szépen emelkedik a beutazó turisták száma, kiugróan bővült a román vendégeké.

Átrendeződött a Balaton turizmusa
A térségben realizálódott a vendégforgalom 50 százaléka.
A Balaton novemberi árbevétele már 35 százalékkal felülmúlta a 2019-est, a tó környékén a vendégszám is jól alakult, a csehek jöttek a legtöbben, majd az osztrákok, németek, szlovákok, szlovének, vagyis a németek kivételével alapvetően a környező országokból. A balatoni szobafoglaltság 37,5-ről 42,3 százalékra nőtt egy év alatt, 2019-ben 49 százalék volt.

A teljes cikk itt elolvasható.