Megkezdődött az Anna-fesztivál Balatonfüreden (veol.hu)

Fiatal népzenei prímások versenyével kezdődött meg Balatonfüreden az Anna-fesztivál, a Kisfaludy Galériában. A kétnapos megmérettetésen, szabadon választott és kötelező versenyszámokban mérik össze tudásukat a résztvevők, amit nyolcadik alkalommal szervez meg a helyi önkormányzat és a Hagyományok Háza.

Elmarad idén az Anna-bál, de idén is megrendezik az Anna-fesztivált, ami a hagyományok szerint a bál kísérőrendezvénye a nagy társasági rendezvény előtt. Ezen a héten esténként ingyen tekintheti meg a közönség a kitűnő prímásokat, valamint a győztesek gáláján fellépő vendégművészeket is, illetve a Magyar Állami Operaház művészeinek előadását a Gyógy téren – tudósít a veol.hu.

Az Anna-fesztivál prímás versenyére idén a táncház mozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló, 16 és 35 év közötti hegedűsök pályázhattak. A versenyre idén Magyarországról és Vajdaságból is jelentkeztek versenyzők. A zsűri tagjai, Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta a magyar népzene elismert szakemberei. A versenyen minden prímásnak két kötelező, és egy szabadon választott versenyszámot kell bemutatnia, egyenként öt-öt percben. A kötelező versenyszámokban a versenyzők széki és gömöri összeállításokat muzsikálnak, a szabadon választott versenyszámban pedig a teljes Kárpát-medence népzenei anyagából választhatnak. Az első három díjazott pénzjutalomban részesül, az első helyezett pedig felléphet a következő balatonfüredi Anna-bálon.

A verseny különleges eseménye lesz, amikor gálakoncerttel ajándékozzák meg a közönséget a Gyógy téren, július 22-én, 21 órától, amikor a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból lehet látni összeállítást. Itt közreműködnek a prímásverseny résztvevői és díjazottjai, valamint a kísérő zenekar, Agócs Gergely, Sőregi Anna, Maier Cseperke, Balogh Melinda, illetve a 2019-es prímásverseny győztesei, Tohmán Ferenc, Bangó János, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.