Megkezdődött a turizmus kötelező adatszolgáltatása (magyarnemzet.hu)

Június elsején megkezdődött a szállodák regisztrációja az új turisztikai digitális adatszolgáltató rendszerbe. Az első körben a hoteleknek e hónap végéig kell végrehajtaniuk a csatlakozást, a kötelező adatszolgáltatásuk a statisztikai hivatal és más hatóságok felé ugyanis júliustól már élesben működik.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) a turizmus fejlesztését szolgálja azzal a céllal, hogy javuljon a magyar piaci szereplők versenyképessége a szálláshely-szolgáltató szektor digitalizációján keresztül – írja a magyarnemzet.hu.  A portál szerint a rendszerbe év végéig szakaszosan valamennyi típusú szálláshelynek be kell jelentkeznie, majd az élesítést követően a digitális rendszeren keresztül azonnal láthatóvá válik a szolgáltató forgalma, illetve az, hogy hány vendég érkezik a szállásra, mely országból és mennyi pénzt költenek el az adott vállalkozásnál.

A digitális NTAK-ban az adatok jelentős részét alapvetően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által nyilvántartott nyomtatványokban meghatározott adatkörök képezik. Ez egészül ki a turisztikai területre jellemző és a statisztikai elemzést segítő részadatkörrel, mint az értékesítési csatorna vagy a vendégszegmens.

A szállodák júliusban kezdődő adatszolgáltatása után szeptember elsejétől nyílik lehetőség a panziók regisztrációjára, amelyeknek októbertől kell szolgáltatniuk a forgalmi adatokat. Utolsó körben december elsejétől a kempingek, az üdülőházak, a falusi vendégfogadók, a közösségi és egyéb szálláshelyek következnek; az egy hónapos regisztrációs időszak után jövő januártól ezen szolgáltatóknak is láthatóvá válik a valós idejű forgalmuk.

A várható piacfehérítő hatáson kívül azt is pozitívumként értékelik a pia­ci szereplők, hogy egy rövid átmeneti időszak után az NTAK-nak köszönhetően megszűnik a külön adatszolgáltatás a Központi Statisztikai Hivatal felé – fejti ki összefoglalójában a magyarnemzet.hu.