Mégis épülhet a balatonföldvári strand területén kikötő (RTL)

 

Alig egy hete azonban kormányhivatal arról értesítette az egyesületet, hogy új engedélyezési eljárást indítottak. Ez nem tartott sokáig.

Két nap alatt futtatták végig a saját rendszerükön. Egy 26 oldalas határozatban indokolják, hogy miért lehet ide kikötőt építeni és teljesen figyelmen kívül hagyták a bíróság azon megállapítását, amire a megsemmisítés alapult: hogy ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, amit az önkormányzat önmaga fogadott el 2006-ban

– magyarázza Herényi Károly.

A kikötőről két éve publikált látványterven látszik, hogy a balatonföldvári Nyugati strandot a kikötő kettévágná. A civilek szerint ezzel strand megszűnne strandnak lenni, ami ellentétes a helyi építési szabályokkal.

A közvetlenül a strand mellett lévő üdülőház apartmanjainak tulajdonosai is tiltakoztak az építkezés ellen. Szerintük ugyanis több mint 10 ezer ember nyaralását lehetetleníti el a beruházás. Legalább 2 hektárnyi vízterületet vennének el így a strandolóktól.

Nem az a meglepő, hogy új engedély van, hanem az hogy milyen gyorsan rakták, tákolták össze. Az a meglepő, hogy az új határozat majdnem szóról-szóra megismétli az elsőben leírtakat. Azok összes hibájával egyetemben

– mondja Unicsovics György, az apartmantulajdonosok képviselője.

Az RTL Híradó kereste a polgármestert, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az önkormányzat oldalán viszont  szeptemberben még arról írtak, hogy továbbra is támogatják az elektromoshajó-kikötő építését. A beruházó cég pedig azt közölte Híradóval, hogy ha megépül a kikötő, „a Helyi Építési Szabályzat alapján meghatározott strand területe és funkciója nem változik meg, mind a strand területe, mind a strand funkciója a továbbiakban is változatlanul és zavartalanul üzemeltethető és a fürdeni vágyok rendelkezésére tud állni”.