Megindult a Balaton vízeresztése a Sió-zsilipen

Miután a Balaton átlagos vízállása múlt pénteken elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, majd az elmúlt napokban meg is haladta azt (a mai napon, kedden ismét 120 cm-es az átlagos vízállás a vizugy.hu adatai szerint – a szerk.), egyes déli parti települések védelme érdekében megkezdték kedden reggel vízeresztést – az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint.

Így nézett ki kedden délben a megnyitott új Sió-zsilip (Fotó: HírBalaton)

 

A hidrometeorológiai előrejelzésekre alapozva ma reggel 8 órakor kezdődött meg vízeresztés, melynek időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg – áll a közleményben.

Az OVF közlése szerint 2023. június 9-én a Balaton átlag vízállása elérte a 120 cm-es szabályozási szintet és az elmúlt napokban meg is haladta azt. Mivel a Kaposon levonuló árhullám jelenleg a Sió középső szakaszánál tart, a hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzítettek szerint szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése. A hidrometeorológiai előrejelzések és a vízgyűjtőn kialakult vízszintek figyelembevételével, az Országos Vízügyi Főigazgatóság döntése alapján ma reggel 8 órakor megkezdődött az vízeresztés a Balatonból.

A következő napokban a vízgyűjtőkről érkező – tehát az elmúlt időszakban lehullott csapadékból származó – vízmennyiség következtében várhatóan még tovább emelkedik a Balaton vízszintje.

A tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás, emiatt május hónapokban jellemzően már néhány cm-t apadni szokott a vízszint. Az idei évben ugyanakkor – az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt – májusban nehogy csökkent volna, hanem 6 cm-t növekedett az átlagvízállás, majd június első 2 hetében tovább emelkedett mintegy 4 cm-rel. Következésképpen az idei nyári idényt nem pusztán minimum 17 cm-rel magasabb vízállással kezdjük meg, de az ilyenkor jellemző apadás is több mint 1 hónappal később indulhat meg.

 

Az elmúlt száz évben 10-szer volt csak ilyen

A rendszeres mérések kezdete, vagyis 1921 óta csupán 10 alkalommal fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagvízállás alakult ki a Balatonon. Tehát igen ritka, hogy a tó vízszintje ebben az időszakban elérje a 120 cm-t, ennek a bekövetkezési valószínűsége mindössze 10%. A mostani kedvező helyzet köszönhető annak, hogy a hónap első hetében – az utóbbi évektől eltérően – a vízgyűjtőre az e havi csapadékátlag 58 százaléka hullott le.

A Balaton déli partján számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Emellett egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat ezeken a mélyebben fekvő déli területeken. Mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése, amit időben meg kell kezdeni ahhoz, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést. Erre azért is szükség van, mert a Sió kapacitása korlátozott, nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a partmenti területek károsodása nélkül – hangsúlyozza a közlemény.

A ma megkezdett vízeresztés a folyamatban lévő „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” elnevezésű KEHOP-projekt kiviteli munkálatait kismértékben hátráltathatja majd, de a vállalkozói szerződés tartalmazza a vízeresztés lehetőségét – áll az OVF közleményében.