Habár még nincs itt a turisztikai szezon, de ismét élettel telt meg a Kishegy. A balatonlellei és boglári borászok a legjobb nedűiket hozták el és kitettek magukért a környék vendéglátói. Az ország minden pontjáról érkeztek kulináris kalandokra áhítozók – írja a sonline.hu.
Az eredeti időponthoz képest két héttel később rendezték meg az idei Kishegyi Kortyok- és Falatok fesztivált. Mintha csak az égiek intézték volna ezt így, hiszen az időjárás is a hegyet a nyakukba vevőknek kedvezett. Verőfényes napsütés mellett indultak el a balatonlellei Kishegy felé. Már messziről érezni lehetett az ínycsiklandó falatok illatát.
Tésztában sült kacsapaté, paszternák leves füstölt szarvassonkával, zalai dödölle pirított velővel – ezeket is megkóstolhatták a vendégek a hetedik Kishegyi Kortyok és Falatok fesztiválon.
– Az érdeklődés jó, sikerült megszólítani a közönséget. A gyásznap miatt módosítani kellett az időpontot, de ez a napsütés nagyon kedvez nekünk. Azt látom, innnen a pult mögül, hogy egyre többen jönnek fel a Kishegyre – mondta Podmaniczky Péter, borász, a borvidék elnöke.
Balatoni borból sosem elég
A legnépszerűbb borok az olaszrizlingek és az Irsaik voltak, ezeket keresték a Hujber Pincészet standján is.
– Nagyon jó idő van, süt a nap, emellett jó ételek és italok vannak a Kishegyen. Minden alkalommal itt vagyunk, tudják a vásárlóink, hogy itt megtalálnak minket, de mindig vannak új vásárlók is az ilyen fesztiválok után – mondta Hujber Attila, borász.
Volt, aki egyedül jött, olyan is, aki négylábú barátjával, de még többen voltak azok, akik baráti társasággal érkeztek.
– Budapestről jöttünk tízen, barátok és már ittunk bort, de kóstoltunk pisztáciás epres chouxot, és konfitált marhapofát is, valami isteni volt – mondta Anikó.
– Mi bogláriak vagyunk úgyhogy a legtöbb borászt személyesen is ismerjük – mondta Nagy László, aki feleségével és német barátaikkal jöttek fel a Kishegyre. A házaspár minden helyi rendezvényre igyekszik kilátogatni, de ezúttal külföldi vendégeiket is meghívták.
– Már voltunk több balatonlellei eseményen, de a Kishegyi Kortyok és Falatokon most vagyunk először. A bor nagyon finom, de magyar különlegességeket is szeretnénk még kóstolni – mondta Franz Goldbrunnen, aki Ingolstadt környékéről érkezett feleségével.
A Kishegyi Kortyok és Falatok persze nem ér véget délutáni falatozgatással, hiszen hangulatos zene gondoskodott arról, hogy a bor által megszólított ritmusérzék tánccal végződjön.
A sonline.hu galériáját az eseményről itt tekinthetik meg.