Meghaladta a vendégéjszakák száma az egymilliót Siófokon (siofok.hu)

A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal adóügyi osztályától kapott, az idegenforgalmi adóbevételek alapján számított összes vendégéjszakaszám (a kereskedelmi- és magánszálláshelyeket egyaránt figyelembe véve) 2022. januárjától augusztusáig 1,1 millió volt. Ez 37 százalékos emelkedés 2021 első nyolc hónapjához képest, de a koronavírus-járvány előtti utolsó évit (2019) is meghaladja 21 százalékkal.

 

Évtizedeket kell visszalapozni a nyilvántartásban, hogy hasonló, vagy jobb siófoki adatokra bukkanjunk. Siófok kulturális folyóirata, a SiópArt tavaly év elején írta meg Magyarósi György egykori Siotour-kereskedelmi igazgató visszaemlékezése alapján: közel negyven éve, 1984-ben 4,3 millió (!) vendégéjszakát produkáltak a siófoki szálláshelyek (ebből a SZOT- és vállalati üdülők majdnem 3 milliót), de 1990-ben már csak 1,6 milliót – írja a siofok.hu.

Az elmúlt évtizedben a vendégéjszakák száma nyár végére 2017-ben került a legközelebb az egymillióhoz (991 ezer). Idén júliusban 387 ezer, augusztusban 410 ezer vendégéjszakát regisztrált a siófoki hivatal adóügyi osztálya (e két nyári hónap közel 800 ezres száma is több évtizedes rekord).

Ezzel idén is Siófok „nyerte” nem csak a balatoni települések versenyét, hanem Budapestet nem számítva a vidéki települések között is első lett, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számai alapján a balatoni régiós rangsorban Füred és Hévíz, az országosban Balatonfüred és Hajdúszoboszló követte Siófokot.